A megkérdezett szakemberek 94 százalékánál előfordult már, hogy szakszerűtlen kivitelezés miatt kellett javítani kontárok után az elmúlt két évben. A Mapei Kft. januárban, 223 építőpari szakember körében végzett felmérése szerint egy építőipari szakembernek átlagosan legalább 5,5 alkalommal kellett kiszállni a megrendelőkhöz az elmúlt két évben azért, hogy javítást vagy felújítást végezzen egy korábbi szakszerűtlen kivitelezés után.

A leggyakoribb probléma a bontással járó javítások. 

Ebben az esetben jelentős az anyagi kár, mert ahol bontást kell végezni, ott újból meg kell vásárolni az anyagot, és újra ki kell fizetni a munkadíjat. Ilyenkor az összeg gyakran több, mint az eredeti ár duplája, mert a számlát a bontás költsége is terhelheti. A második leggyakoribb probléma a szakszerűtlen kivitelezés javítása. Ide a szakmai ismeret hiányából fakadó hibák tartoznak, mint például a munkafázisok kihagyása, valamint a gondatlanságból  eredő hibák, mint a ferde fal. De idesorolhatók a félbehagyott munkák is.

Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló

A kontárok által okozott károk következő csoportja a nem megfelelő anyagválasztásból eredő minőségi probléma, mint a kopogó, elváló burkolatok, laza aljzatok.

A kontárjelenség az egész építőipar problémája

A kontárok károkozása az építtetők mellett a tisztességes szakembereket is sújtja. A válaszadó szakemberek háromnegyedét, pontosan 75 százalékát érte már közvetlen kár a hozzá nem értők miatt. A legnagyobb gondot a munkakiesés miatti anyagi veszteség okozza, mert a kontárok gyakran áron alul vállalnak munkát, emiatt elveszik a megbízást a tisztességes szakemberektől.

A második leggyakoribb probléma az időveszteség, amit a dilettánsok által okozott csúszások eredményeznek. 

A nem megfelelő minőségű kivitelezés, a késedelmes teljesítés vagy akár a teljes munka lemondása miatti csúszás a többi szakembert is nehéz helyzet elé állítja, dominóként borítva fel minden további munka ütemezését. A szakemberek szerint egyre több a javítási és helyreállítási feladatok miatti megkeresés. Az ilyen jellegű munkák extra fáradsággal járnak, mert a helyreállítás mindig több energiát kíván egy elsőre végleges megoldásnál. Azonban az ezzel járó extra költségeket már nem szívesen fizetik meg a megrendelők. Joggal csalódottak, mert úgy érzik, hogy egyszer már fizettek.

„Az elharapódzó kontármunka miatt egyre nő a bizalmatlanság a szakemberek iránt, ami az egész építőipar problémája. A tervezők, megrendelők, kivitelezők, építőanyag-kereskedők, szakmai szervezetek közös érdeke és felelőssége, hogy megfékezzék a kontárok károkozását” – jelentette ki Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. A szakember szerint az egész problémának elejét lehetne venni felelős megrendeléssel, hogy csak valós referenciákkal rendelkező szakembert bízzon meg a lakosság, aki már alkotott jót a múltban.