Látványosan megváltozott a nyaralópiac – írja közleményében Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja, az ingatlan.com. A nyaralók iránti kereslet országszerte 50 százalékkal csökkent, a kivételt a Balaton és a Tisza-tó környéke jelenti, itt 30 százalékos volt a visszaesés. Az eladó ingatlanok kínálata eközben éves összevetésben harmadával, 13 ezer fölé nőtt, de január óta is több mint 5 százalékos az emelkedés.

balatoni ingatlan
A balatoni nyaralók négyzetméterára közelít az egymillió forinthoz.
Fotó: www.exclusive-immo.hu

„A nyaralók iránti érdeklődés lényegében megfeleződött az idén az egy évvel korábbihoz képest, a visszaesés megegyezik a lakóingatlanoknál látható keresletcsökkenéssel. Az okok ugyanazok: a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt sokan kivárnak a vásárlással” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, a kínálat – összhangban a lakóingatlanok piacán látható trenddel – a legtöbb nyaralóövezetben bővült, és már több mint 13 ezer eladó ingatlanból válogathatnak a vevők.

A szakember szerint 

aki klasszikus nyaralót szeretne vásárolni, és megvan hozzá a megfelelő anyagi mozgástere, annak most érdemes szétnéznie a kínálatban, mert napról napra egyre jobb lehetőségekbe lehet belefutni. 

Hozzáfűzte, 2022 áprilisában már megindult a nyaralóknál a keresletcsökkenés, ez pedig markánsan megjelent az idei átlagárakban.

Az ingatlan.com legfrissebb adatai alapján április elején a Balaton északi partján – Veszprém vármegyében – lévő nyaralók átlagos négyzetméterára 970 ezer forint volt. 

Ez 15 százalékos drágulás éves szinten, ám januárhoz képest gyakorlatilag stagnálás. A tó déli partján 1 millió forint felett van az átlagos négyzetméterár, ami 6 százalékos éves emelkedés, a januári szinttel pedig megegyezik. A Velencei-tónál a gárdonyi és velencei nyaralókat 813 ezer forintos négyzetméterár jellemezte az idén áprilisban, a tavaly áprilisi szintet ez mindössze 5 százalékkal haladja meg, és alig több a januári 804 ezer forintnál. A Tisza-tónál 22 százalékkal, 334 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak az elmúlt 12 hónapban, ebben az évben azonban stagnálnak.

A Dunakanyarban található településeken vegyesen alakultak az árak: Budapest vonzáskörzetében az agglomeráció felértékelődése miatt némi drágulás tapasztalható, a nagymarosi és verőcei átlagos négyzetméterár az idén januárhoz képest 11 százalékkal, 700 ezer és 716 ezer forintra emelkedett, miközben a térség nyaralóövezeteit inkább árcsökkenés vagy stagnálás jellemzi.

Házat lehet venni a Tisza-tónál egy fél pesti garzon áráért

Nyaralónak vásárolják a 25-30 millió forintos házakat.