A legolcsóbb és a legdrágább magyarországi lakóingatlanok közötti árkülönbség 20 ezerszeres – derül ki a Ingatlan.com által a Világgazdaság számára összeállított adatokból. A minap a legdrágább hirdetésekből mazsoláztunk, most arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyibe kerülnek és milyenek a legolcsóbb lakóingatlanok ma Magyarországon.

ingatlan, adás, vétel, lakóház, vidék, falu,
ingatlan.com
Ez az encsi ingatlan vezeti a fordított toplistát

A legolcsóbb magyarországi eladó ingatlanokra összességében jellemző, hogy olyan családi házakról van szó, amelyek felújítandó vagy bontandó állapotúak. Mindegyik vidéki településen található, és nem a legfelkapottabb lokációban. A fenti adottságoknak „köszönhetően” ezeknek a komplett ingatlanoknak a vételára kevesebb, mint egy népszerű lokációban található lakóingatlan egyetlen négyzetmétere. 

Sok esetben ezek a legolcsóbb házak inkább telekárban értelmezhetők, 

főleg, ha az új tulajdonosnak az esetleges bontási költségeket is finanszíroznia kell. Ennek ellenére 

nem egy ingatlant már több mint egy éve hirdetnek eladásra, mert a pár százezres eladási ár sem jelent kellő vonzerőt a vevők számára

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlanhirdetési portál válogatásában szereplő ingatlanoknál találhatók még olcsóbbak is a kínálatban, akár százezer forintért is, viszont azok csak meglévő ingatlan résztulajdonára vonatkoznak, nemritkán árverés útján.

A fordított ártoplista élén, azaz a legalacsonyabb áron elérhető lakóingatlanok körében egy 300 ezer forintért kínált, 45 négyzetméteres felújítandó ház van, amelyre árverés útján keresnek vevőt. 

Vigyázat, nem biztos, hogy lakást vesz, aki minigarzonra szerződik!

Kelendők a kislakások, de egyelőre nem okozott felvásárlási lázat a garzonpiacon a rezsipara, és később sem várható, hogy pusztán az ingatlan méretének csökkentésében látnák a vevők az energiaköltségek lefaragásának leghatékonyabb módját. A minigarzonokkal különösen érdemes vigyázni, mert olykor már az is kérdés, hogy egyáltalán lakás-e az, amit eladásra kínálnak.

A 677 négyzetméteres telek vélhetően megér annyit a leendő reménybeli licitálónak, mint amennyiért 

bontási költséggel együtt hozzájut az építési lehetőséghez.

Adatokat, leírást csak a konkrét érdeklődésre kap a vevőjelölt, a házról közölt egyetlen fotó nem, legfeljebb az ár lehet vonzó.

A második legolcsóbb ajánlat jelenleg Mezőgyán településen egy 49 négyzetméteres, bontandó ház, amely méretes, 1442 négyzetméteres telken épült fel. Bár vályogházként hirdetik, Kádár-kockának tűnik, áram, víz, gáz pedig a telek előtt, az utcában van csak, vagyis meglehetősen sokat kell rá költeni.

ingatlan, adás, vétel, lakóház, vidék, falu,
ingatlan.com
Régóta lakatlan lehet ez a mezőgyáni ház, a toplista ezüstérmese

Minden közmű bent van a telken, de csak a villany van bekötve a harmadik legolcsóbb ingatlanba, a Miskolci önkormányzat vagyonkezelője által hirdetett zsákai vályogházba, amely csaknem százéves, és 71 négyzetméter alapterületű. Az óriási telek vonzó, csaknem háromezer négyzetméteres, többféle lehetőséget kínál 600 ezer forintos irányáron. 

ingatlan, adás, vétel, lakóház, vidék, falu,
ingatlan.com
Zsákán 600 ezer forintért hirdetnek családi házat

Mintegy 150 ezer forinttal többért, 750 ezer forintért Ózdon juthat 60 négyzetméteres házhoz egy több mint 900 négyzetméteres kerttel bárki, aki fantáziát lát az első blikkre még formásnak tűnő házban. A képet alaposabban megnézve látszik azonban a hiba, ami a szövegből azonnal kiderül, nevezetesen, hogy a ház tetőszerkezete megrogyott, emiatt bontandó. 

Tehát itt is lényegében csak bontási költséggel terhelt telekhez jut a vevő.

ingatlan, adás, vétel, lakóház, vidék, falu,
ingatlan.com
Ózdi ház – nem kis hibával

Bélapátfalván ugyancsak romos épületet kínálnak a legalacsonyabb árkategóriában, a 64 négyzetméteres ház lebontása után itt 864 négyzetméteres telekhez jut a vevő  850 ezer forintos irányáron.

ingatlan, adás, vétel, lakóház, vidék, falu,
ingatlan.com
Csaknem egymillióért még lehet, hogy várni kell a vevőre itt, Bélapátfalván