A lakásár-emelkedés a befékezett kereslet miatt megállt, ezért a lakáskiadással elérhető hozamot most nem táplálja az ingatlan értéknövekedése, az csak az aktuális bérletidíj-bevételből kalkulálható. Mindezek ellenére nincs pánik a bérbeadók körében, a befektetők jellemzően nem eladni, hanem egyre többen újra vásárolni akarnak a Duna House ingatlankezelési üzletágvezetője szerint.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Már van mozgolódás, egyelőre elsősorban a készpénzes befektetők részéről, akik a reális áron kínált lakásokra továbbra is vevők

– tájékoztatta a Világgazdaságot Kétszery Zsuzsa, a DH Home Management vezetője. 

A pesti belvárosban a jó minőségű garzonlakásokat 430-450 euróért könnyen ki lehet adni, amióta visszajöttek a diákok, vagyis véget ért a pandémia miatt elrendelt online oktatás időszaka. Az átlagnál magasabb bérleti díjak a kislakások körében a városközponttól kifelé haladva is érvényesek az alacsony miatt.

A belvárosi albérletek drágábbak, mint a külvárosiak, de az ingatlanokhoz is magasabb áron jutnak és jutottak a tulajdonosok, így 

a bérbeadással elérhető hozam épp a drágább kerületekben alacsonyabb. 

A jelenlegi lakásárak és bérleti díjak mellett a belvárosban bruttó 4 százalék, a külvárosban 5-6 százalék éves hozammal számolhatnak a lakáskiadók. Bár ez a hozam eltörpül az állampapírok piacán elérhetőhöz mérve, az ingatlan hosszú távú, stabil és nagyobb időtávban mindig versenyképes hozamot termelt eddig is – sorolja Kétszery Zsuzsa.

A befektetők számára a hitelek drágulása új lehetőséget teremtett, mert annak hatására kevesebb a vevő, aki hitelt venne fel, az eladók emiatt kénytelenek engedni az árakból, ami kedvez a készpénzes vásárlóknak. Az ingatlanpiaci ciklikusság törvényszerű, 10-12 évente vannak hullámvölgyek, de hosszú időtávban nézve is jól látszik, hogy 

az ingatlanok értéke mindig az feletti mértékben emelkedett. 

A több lábon álló befektetési porfóliókban az értékpapírok mellett az ingatlan is kihagyhatatlan, stabil elem változatlanul. 

A Duna House ingatlankezelési üzletágvezetője szerint a jelenlegi lakásárak mellett 40 millió forintos tőkével – ami lehet akár 15 millió forint készpénz és 25 millió forint ha a szerződő hitelképes és kellően fiatal a hosszú futamidőhöz – érdemes belevágni.

Még idejében szólt az ingatlanszakértő: két és félszeresére nőnek az albérleti díjak hosszú távon

Korábban a bérlők ódzkodtak tőle, most már sokszor éppen ők szorgalmazzák, hogy rögzítsék a szerződésben a lakásbérleti díj emelésének időpontját és mértékét. Amint visszaépül a lakáspiacon a bizalom, a bérlők egy részéből vásárló lesz.

A lakáskiadás ugyanis az ingatlan értéknövekedése mellett népszerű ráadásul válságálló és értéktartó, ha a lakbért euróban adják meg, és automatikusan az aktuális inflációhoz igazítják. Ezt már a szerződéskötéskor rögzíteni kell, és egyre többen meg is teszik már az új szerződések megkötésekor.

A régi bérlő távozása mindig új lehetőség a bérbeadóknak, a sokéves szerződésekkel sok lakás bére inflálódik, az új bérlővel szinte mindenki magasabb áron tud szerződni.

Az új bérlővel mindig magasabb áron lehet szerződni. 
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Éves távlatban most infláció plusz 5 százaléknál tart a lakbéremelkedés mértéke, azaz a tavaly ilyenkor jellemző díjaknál 20 százalékkal magasabbak a jelenlegiek.

Az albérletpiacon mindig nyár közepén kezdődik az új időszámítás, amikor megindul a diákok lakáskeresése. 

Ilyenkor alakulnak ki az új lakbérszintek, ekkor derül ki, hogy mennyit tudnak emelni a bérbeadók – mondta Kétszery Zsuzsa. 

Az igazi szezon június végétől szeptember közepéig tart, akkor alakul ki a következő évre a bérletidíj-átlag, amelytől számottevő eltérést csak a koronavírus-járványhoz mérhető jelentőségű történések képesek előidézni.