Tovább drágultak az albérletek februárban: az átlagos lakbérek országszerte és Budapesten is emelkedtek januárhoz képest – derül ki a KSH–ingatlan.com lakbérindex elemzésből, amely ismerteti a március közepi kínálati bérleti díjakat is.

Karnok Csaba
20190917 SzegedIngatlan piac, kiadó albérletek főleg külföldi egyetemistáknak.Képen: Kiadó luxuslakást mutat Göröncséri Hajnalka közvetítő a Felhő utcában.Fotó: Karnok Csaba KCS Délmagyarország  20190917 Szeged

Ingatlan piac, kiadó albérletek főleg külföldi egyetemistáknak.
Képen: Kiadó luxuslakást mutat Göröncséri Hajnalka közvetítő a Felhő utcában.
Fotó: Karnok Csaba KCS Délmagyarország
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Budapesten 1,4, országosan pedig 1,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak egy hónap alatt, ami nem számít meglepetésnek – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint az idén folytatódhat a tendencia, de az emelkedés üteme várhatóan elmarad az mértékétől. 

Az idei drágulást az emelkedő fizetések hatásának tulajdonítják a szakértők.

A és a garantált bérminimum is jelentősen nőtt januártól, ez pedig az átlagfizetéseket is feljebb húzta. A nagyobb jövedelemhez pedig februárban jutottak hozzá az érintettek, amivel a lakáskiadók is számoltak. 

Hozzájárul a lakbérek emelkedéséhez az is, hogy a magas lakáshitelkamatok miatt az ingatlanvásárlást tervezők jelentős része még mindig kivár, akiknek pedig muszáj költözniük, azok közül sokan bérelt lakást keresnek

 – tette hozzá az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

KSH-Ingatlan.com lakbérindex 2023. február
 

Éves összevetésben az országos átlagos lakbérek 19,8, a budapestiek 21,5 százalékkal emelkedtek a havi szintű drágulás következtében. 

Az inflációs tényezőt is figyelembe véve kedvezőbbek a jelentős drágulást tükröző számok, 

reálértéken a 2020. januári csúcsértékektől a februári országos lakbérek 13, a fővárosiak pedig 15 százalékkal maradtak el.

Budapest átlépte a 200 ezres határt

Március közepén 210 ezer forintra emelkedett az átlagos kínálati bérleti díj Budapesten, ahol ez tavaly ősszel 200 ezer forint volt az ingatlan.com elemzése szerint.

A legdrágább az V. kerület, ahol átlagosan 320 ezer forintért lehet lakást bérelni. A legnagyobb kínálatot a XI. és a XIII. kerület adja, az előbbiben átlagosan 210 ezer, utóbbiban 220 ezer forintért szeretnék kiadni az ingatlanjukat a tulajdonosok. 

Budapesten belül a legolcsóbb 139 ezer és 150 ezer forintos átlaggal továbbra is a XX. és a XXIII. kerület.

Kiadó lakások és házak átlagos havi bérleti díja a tulajdonosok kínálatában.2023. március
 

A vármegyeszékhelyek listáján Veszprém a legdrágább 155 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, majd Győr, Debrecen és Székesfehérvár következik egyaránt 150 ezerrel. 

Debrecen mellett a legnagyobb kínálatot két másik egyetemváros, Miskolc és Szeged adta, átlagosan 100, illetve 122 ezer forintos átlagos bérleti díjjal.