Kiskereskedelem

Egyre népszerűbbek a csomagautomaták

Mivel az alacsony házhozszállítási díjak fenntarthatatlanok, egyre nagyobb szerepet kapnak a kereskedelemben a cso­magautomaták. Bár Magyarország e téren előrébb jár a szomszédos országoknál, végesek a ka­pacitások, ezért időben hozzá kell látni a karácsonyi bevásárláshoz.

A Magyar Posta országszerte 51 csomagautomatával rendelkezik, amelyeken összesen 4260 rekesz van, miután a vállalat tavaly októberben jelentősen bővítette a tíz legforgalmasabb készülék kapacitását – közölték a Világgazdaság megkeresésére a társaság kommunikációs osztályánál. Kiemelték, hogy a bővítésben nem érintett berendezések egyenként 76 rekeszt tartalmaznak, míg a bővített automaták 100 fölötti rekeszszámúak. Hangsúlyozták,

hogy a nemzetközi irányelveket követve a forgalmasabb budapesti csomópontokon és a nagyobb vidéki városokban állítottak üzembe csomagautomatákat.

Bengyel Ádám, a Foxpost Zrt. társalapítója, vezérigazgatója
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A szolgáltatás a kezdetektől, vagyis 2015 óta népszerű a lakosság körében a Magyar Posta szerint. Az automaták kihasználtsága országosan változó, függ a várostól és a közvetlen helyszíntől is, de általánosságban elmondható, hogy a legnépszerűbb készülékek kapacitásának kihasználtsága 85 százalék fölötti éves szinten.

A csomagautomaták kezelése egyszerű, elvégre éjjel-nappal elérhetők, bankkártyával is használhatók, a csomagok átvétele gyors, az ügyfeleknek pedig nem kell kitérőt tenniük, mert az automaták többségét bevásárlóközpontoknál létesítették.

A társaság folyamatosan vizsgálja a hálózat forgalmát, és ahol szükséges, ott beavatkozik. A Déli pályaudvarnál lévő csomagautomata például a vasútállomáson zajló karbantartás miatt nem működött, csütörtöktől azonban újra elérhető itt is a szolgáltatás – jegyezték meg.

A régióban Magyarországon működik a legnagyobb, azaz a legtöbb ponton elérhető és legnagyobb kapacitású csomagautomata-hálózat, vagyis a hazai piac mindkét mérőszámot tekintve túlszárnyalja a cseh, a szlovák, a szlovén és a román mutatókat – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Bengyel Ádám, a piachoz 103 automatával hozzájáruló Foxpost alapítója, vezérigazgatója. Cégük tovább terjeszkedik, még az idén több mint 50 százalékkal nő a pontjaik száma, a felvevő- és átadókapacitás eközben 80 százalékkal bővül.

A kezdetekkor egy automatában átlagosan 67 csomag fért el, de ez a szám rövidesen felkúszik 110-ig, a 36 új helyszín révén pedig már 48 városban, illetve Budapest 19 kerületében lesznek jelen a berendezéseik.

Az év végéig 11 200 rekesz lesz a Foxpost automatáin. A meglévő városokban is bővítenek: Szegeden, Miskolcon és Pécsett 2-2, Debrecenben, Nyíregyházán, Egerben, Veszprémben, Tatabányán és Győrben 1-1 új automatát helyeznek üzembe. Az automaták eközben Budapest IV., XVII., XVIII., XIX. és XX. kerületében is feltűntek, ahol korábban nem volt jelen a Foxpost.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Foxpost csomagautomaták Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek