Kiskereskedelem

Nincs még döntés a rövidített nyitvatartásról

A szakszervezet 14 óráról délre hozná előbbre a boltok december 24-i bezárását.

Egyelőre nem érkezett a kormány részéről reakció a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) felvetésére, amely december 24-én 14 óráról délre hozná előre a boltok bezárását – erről a KASZ elnöke beszélt a Világgazdaság megkeresésére. Karsai Zoltán elmondta, hogy

sem sztrájkot, sem demonstrációt nem fontolgatnak az ügyben, de ha november elejéig sem érkezik válasz, újabb levélben fogják kérni a kormányzat álláspontját.

Az első levelet a szakszervezet október 25-én küldte György László államtitkárnak, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiai területéért felel. Lapunknak az ITM későbbre ígért reagálást a kérdésre.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Karsai Zoltán megjegyezte, hogy a munkavállalók egyöntetű örömmel fogadnák, ha megkaphatnák a kedvezményt. Ehhez a kereskedelmi törvény módosítása szükséges. Szerinte a szóban forgó két óra nem hat ki érdemben a nemzetgazdaságra, illetve egyik cég üzleti eredményét sem teszi tönkre.

A dolgozóknak viszont jelentős könnyebbség lenne, főleg a családosoknak

– mondta. A KASZ elnöke bízik benne, hogy az idei karácsonyi beosztásokra már az új szabályozás vonatkozik majd. Erre szerinte azért is van esély, mert december 24-e most hétfőre esik, tehát a vásárlók nagy része szombat-vasárnap eleve lebonyolítaná a nagybevásárlást, pláne, ha előre kap tájékoztatást a hétfői rövidebb nyitvatartásról. Jelezte: a KASZ tudomása szerint a Kika már eldöntötte, hogy zárva tart aznap. A munkaidő kétórás csökkentése egyébként nem okozna bérkiesést, ugyanis ezt az időtartamot a decemberi beosztás elkészítésekor más napokra betoldják a munkáltatók.

Nem ajándékot kérünk

– hangsúlyozta.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

nyitva tartás KASZ karácsony ITM Karsai Zoltán
Kapcsolódó cikkek