Kiskereskedelem

A rendőrséget kell értesíteni, ha nincs maszk a vevőn

Ha az üzemeltető nem gondoskodik a helyes maszkviselésről, az alkalmanként súlyosbodó szankciókkal, így pénzbírsággal és boltbezárással jár.

Az első napok visszajelzéseiből kitűnik, nagy segítségnek számít, hogy a kereskedelmi egységeket további hatáskörökkel is felruházták az új járványügyi rendeletben, így a maszkot nem viselő vásárlókat távozásra szólíthatják fel, és megtagadhatják a kiszolgálásukat – mondta a Világgazdaságnak Neu­bauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára.

Az eddigi tapasztalatok szerint a vásárlók is elfogadták, hogy a súlyosbodó járványhelyzetben sokkal jobban kell ügyelni a szabályok betartására, és a maszkot az üzletbe belépve önállóan vagy kérésre azonnal felteszik.

A kereskedelmi szövetség lapunkkal megosztott tapasztalatai azt tükrözik, ahogyan többek között a Regio Játék, a Heavy Tools, az Eurofamily, a CBA, a Reál, a Herbária, a PlayersRoom, a Lipóti Pékség, a Biotech USA vagy a Gablini autószalonok vásárlói reagáltak a változásokra.

A hazai tulajdonú kereskedelmi egységeket tömörítő MNKSZ a maszkviselés szigorítása kapcsán körlevélben hívta fel a tagvállalatok figyelmét,

hogy egy sál vagy kendő használata már nem elegendő,

minden hat év feletti személy köteles az orrot és a szájat eltakaró orvosi, munkavédelmi, textil- vagy más anyagból készített maszkot viselni az üzletekben a vásárláskor és a bevásárlóközpontok területén.

Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Neubauer Katalin kiemelte:

a maszk viselése mindenkire vonatkozik, aki az üzlethelyiségben tartózkodik,

legyen az eladó, pénztáros, polcfeltöltő, karbantartó, vezető, igazgató, tulajdonos vagy megbízási szerződéssel feladatot ellátó személy.

Ismételten megkérték a kereskedőket, hogy a maszkviselésre vonatkozó figyelemfelkeltő hirdetményeket jól látható módon helyezzék ki az üzletek bejáratánál. Ha van rá mód, már a bejáratnál fel kell szólítani az üzletbe betérő személyt a maszkviselésre.

A főtitkár hangsúlyozta: a kereskedelmi hatóság és a rendőrség ellenőrizni fogja a szabályok betartását és betartatását. Ha pedig az üzemeltető nem gondoskodik a helyes maszkviselésről, az alkalmanként súlyosbodó szankciókkal jár.

Az első alkalom még csak figyelmeztetés,

a második viszont már 100 ezer és 1 millió forint közti pénzbírság,

a harmadik és a negyedik eset pedig ideiglenes (három naptól akár egy évig tartó) boltbezárást von maga után.

A legrövidebb boltzár 3 napig tarthat.

Mindez az MNKSZ álláspontja szerint elkerülhető, mert a rendelet új hatáskörökkel ruházza fel a kereskedelmi egység üzemeltetőjét, aki a helyes maszkviselésért nemcsak tehet, hanem tennie is kell.

Ha az üzemeltető a rendelkezésére álló eszközökkel nem érte el a maszkviselést, akkor értesítenie kell a rendőrséget. Neubauer Katalin szerint fontos, hogy a rendőrséget értesítse az üzemeltető, mert akkor nem lép életbe a szankció.

 

Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség MNKSZ munkavédelem Neubauer Katalin pénzbírság maszkviselés maszk
Kapcsolódó cikkek