Kiskereskedelem

Vis maior a tűzijátékpiacon

Betett a pirotechnikai eszközök év végi korlátozásáról szóló kormányrendelet a szilveszteri tűzijátékok értékesítésének. A kereskedők visszakérik a kiskereskedelmi láncok és bevásárlóközpontok parkolóinak használatáért előre kifizetett területfoglalási díjakat, de ez – a nyári fesztiválszezonhoz hasonlóan – valószínűleg nem megy majd vita nélkül.

Megnyugvással fogadták az érintett piaci szereplők, hogy szerda késő este megjelent a Magyar Közlönyben a szilveszteri tűzijáték-kereskedelemről és -felhasználásról szóló szigorítás. Ennek hiányában ugyanis tetemes mennyiségű pénzük ragadt volna benn a kiskereskedelmi láncoknál, a bevásárlóközpontoknál.

A pirotechnikai termékek év végi értékesítése 90 százalékban ezeknek a vállalatoknak a parkolóiban zajlik, a bérlésükért pedig a kereskedők területhasználati díjat fizetnek. Így történt ez idén is,

a forgalmazó cégek összességében több százmillió forintot utaltak át azért, hogy tűzijátékot árulhassanak ezeken a pontokon. Tavaly 700 körül volt az ilyen helyszínek száma.

A szilveszterkor engedélyezett pirotechnikai termékek eladása jellemzően konténerekből történik, amelyeknek a nyitva tartását jogszabály rögzíti: kizárólag december 28. és 31. között árusíthatnak.

Fotó: Christophe Gateau/dpa/AFP

Ezeket most is kitelepítették, de áruval már nem töltötték fel, mi­után Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt héten bejelentette, hogy tilalmat rendelnek el az év végi tűzijátékokra vonatkozóan.

A hivatalos kormánydöntés azonban váratott magára, emiatt pedig hiányzott a jogalap, hogy a kereskedők legalább a területhasználati díjakat visszakövetelhessék. Ez azért is húsba vágó számukra, mert az értékesítés bedőlése már egyébként is mély lyukat üt a gazdálkodásukon, és ha visszakapnák a bérleti díjat, ez legalább minimálisan enyhülne.

A kormányrendelet kihirdetésével a pirotechnikai cégek értékelése szerint beállt a vis maior helyzet, hiszen a tervezett kereskedés ezzel egy emberi eszközökkel nem elhárítható akadály miatt lehetetlenült el. Így már van mire hivatkozva visszakérni a díjakat.

Kérdés, hogy a kiskereskedők hogyan reagálnak erre az igényre. A járványhelyzettel összefüggő vis maior megállapítása ugyanis korántsem magától értetődő. Jó példa erre a tömegrendezvények elmaradása, ami szintén kormánydöntés nyomán következett be, a belépőjegyek visszatérítésének gyakorlata mégsem volt egységes a fesztiválpiacon. Érdeklődtünk az érintetteknél, készek-e visszafizetni a parkolóhasználat után beszedett pénzeket. A Lidl Magyarország üzleti titokra hivatkozva nem közölt konkrétumokat, de kiemelte, hogy megbízható partnerként áll a nehéz helyzetbe került kereskedők mellett. Az Aldi azt közölte, hogy korábban is saját nevében árult pirotechnikai eszközöket, és nincs bérlője a parkolókban tűzijáték árusítására, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint pedig minden üzemeltető igyekszik megállapodni a bérleti díjakról.

bérleti díj tűzijáték parkolók vis maior
Kapcsolódó cikkek