Kiskereskedelem

A Brexit vámköltsége hétmilliárd fontra is rúghat

A Brexit után bevezetett új rendszer plusz költségei akár a 7 milliárd fontot (körülbelül 2800 milliárd forintot) is elérhetik a brit vámhivatal számításai szerint.

A brexit után bevezetett új rendszer plusz költségei akár a 7 milliárd fontot (körülbelül 2800 milliárd forintot) is elérhetik a brit vámhivatal számításai szerint – írja a Magyar Nemzet a BBC-re hivatkozva.

Órákig, sőt, akár napokig is vesztegelhetnek a brit frisshús-készítmények a határon, mivel a brexit után bevezetett új rendszer óriási mértékű papírmunkát követel meg az exportőröktől.

Brit húsexportőrök állítják: a szigetország Európai Unióból való kiválása után bevezetett vámszabályok nem felelnek meg a céljuknak, mivel termékeik gyakran órákat, sőt, akár napokat is vesztegelnek a határon – írja a hírportál.

Fotó: Robin Utrecht / MTI/ANP/EPA

A brit húsipari feldolgozók szövetsége (British Meat Processor Association) szerint még a legnagyobb gyakorlattal rendelkező exportőrök is küszködnek a jóval tetemesebb papírmunkát igénylő új rendszerrel – írja a BBC alapján a portál.

A szövetség tájékoztatása szerint az unióba irányuló húsexport most mindössze a negyede annak, ami az évnek ebben a szakában általában jellemző.

Egyre több uniós megrendelő dönt úgy, hogy elkezdenek más beszerzési forrás után nézni – egy nagy francia cég például Spanyolország és Írország területéről keres alternatívát – írja a lap.

Az új rendszer alapvetően nem arra lett tervezve, hogy egy 24 órás, nagyon időérzékeny ellátási láncot kiszolgáljon, sokkal inkább arra, hogy fagyasztott árut mozgassanak a világ minden pontjára

– mondta Nick Allen, a húsfeldolgozók szövetségének elnöke.

Az uniós felvásárlók közül pedig páran már kezdik elveszíteni a türelmüket, és új beszerzési forrásokat latolgatnak. Ha spanyol vagy ír forrásból szerzik majd be az eddig az Egyesült Királyságból érkező friss húsárut, az katasztrofális hatással lehet a brit húsiparra – írják a BBC alapján.

Az ashfordi nemzetközi rakomány-ellenőrző pontnál, amely a Csalagút angliai oldalon lévő bejáratának közelében található, valóban nem rózsás a helyzet.

Kamionokkal zsúfolt az ellenőrzőpont környéke, az utakat lezárták, és a teherautókat visszaküldik egy olyan területre, ahol Covid-tesztállomásokat állítottak fel. Évtizedes zökkenőmentes áruforgalom után az új rendszerben egyre több probléma kezd kiütközni. Bár azt a brit kormány is elismerte, hogy jelentős fennakadások várhatók az első időkben az áruforgalom területén, vannak problémák, amelyek tartósan fennmaradhatnak – írják.

A teljes cikk a következő linken érhető el.

Brexit kamion export vám
Kapcsolódó cikkek