A kormány rendelete szerint a kereskedők kötelező akcióázását 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A szaktárca szerint a rendeletalkotás előtt Agrárminisztériummal lefolytatták a szükséges társadalmi egyeztetéseket, amelyek során konstruktív szakmai megbeszélést folytattak a legnagyobb kereskedelmi láncokkal és szövetségekkel. A beérkezett javaslatokat pedig figyelembe vették részletszabályok kialakításánál.

kiskereskedelem árverseny húsvét
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A rendelet értelmében akciós időszaknak minősül a hét csütörtöki napján nulla órától a következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartam vagy a kereskedő által szabadon választott, egybefüggő 168 óra időtartam. Kereskedőnek az minősül, aki a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytat, és a nettó árbevétele a 2021. évben az 1 milliárd forintot meghaladta. A rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed.

A minisztérium tájékoztatása szerint húsz akcióköteles termékkategóriát határoztak meg, többek között ide tartozik a baromfi-, a sertés- és a marhahús, egyéb húsféleségek, tej, tejföl és helyettesítői, sajt, kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs, friss gyümölcs és friss zöldség, továbbá készételek, fűszerek, ételízesítők.
A kereskedő köteles az akciós időszakban termékkategóriánként legalább egy termék vonatkozásában, az elmúlt 30 napban általa alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább 10 százalékkal alacsonyabb árat alkalmazni. 

A legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi ár megállapítása során nem kell figyelembe venni a termék azon árcsökkentett bruttó kiskereskedelmi árát, amelynek alkalmazására a termék minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejének lejárta miatt, az azt megelőző 72 órában került sor.

Az árcsökkentés alkalmazásakor egyéb költség vagy díj nem számolható fel. A kereskedő köteles az árcsökkentéssel összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan az online felületén feltüntetni.

A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen.

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése folyamatos lesz, az előírások megsértése az adott esettől függően 500 ezer és 3 millió forint közötti bírságot vonhat maga után.

A kötelező akcióra vonatkozó részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben. Az letörése és egy számjegyűre csökkentése közös cél, amelyben minden szereplő érzi a saját felelősségét. A kormány a döntéstől azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás, így a kötelező akciózás már a közeljövőben hozzájárulhat az infláció letöréséhez. Az intézkedésnek köszönhetően ugyanis minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amelyet a korábbiakhoz képest olcsóbban vásárolhatnak meg.