Jövő januártól érzékelhetően megemelkedik a cigaretta jövedéki adója – írta meg az Mfor.hu a kedden a parlamentnek benyújtott, az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat alapján. A Világgazdaság azonban több iparági forrással és adószakértővel egyeztetett, akik egységesen állítják, hogy valójában nem történik semmiféle változás. Cikkünk az új információkkal frissült.

20201125 Szeged dohányzás járvány idején illusztráció. Drágulni fog a cigarettafotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI 20201125 Szeged 

dohányzás járvány idején illusztráció. 
Drágulni fog a cigaretta
fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI
Fotó: Kuklis István / Délmagyarország 

A félreértés abból adódik, hogy egy évvel ezelőtt az extraprofitadóról szóló rendeletben, veszélyhelyzeti jogalkotásban hirdették ki a változást, ami jelenleg is a hatályos adómérték, most pedig ezek a számok átkerülnek a törvénybe, mert "ott a helyük".

A minisztérium az indoklásban meg is írja, hogy csupán technikai átvezetésről van szó.

A változás mértéke mintegy 12-13 százalékos volt még a rendelet kihirdetése idején, ami abból fakad, hogy a cigarettánál a 26 ezer forintos, ezer darabra vonatkozó, illetve a kiskereskedelmi ár 23 százalékát felölelő, de legalább ezer darabonként 39 300 forint jövedéki 29 500 forintra nőtt ezer darabonként, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 24 százalékát teszi ki, ami legalább 41 800 forint ezer darabonként.

Miért emelik az adót?

Érdemes tisztában lenni vele, hogy az adóemelés mögött egy EU-s irányelvnek való megfelelés kényszere is áll.

Egészen pontosan a dohánygyártmányokra alkalmazott jövedéki adó szerkezetéről és adókulcsáról szóló, 2011. június 21-i 2011/64/EU tanácsi irányelvről van szó, a változtatás az ennek való megfelelést is szolgálja.

Az alkohol jövedéki adója is változik a törvényben

Hasonló folyamatok zajlanak az alkoholtermék esetében is, amelyeknél szintén napirenden van a jövedéki adó módosítása. Az adó mértéke a kisüzemi sör esetében alkoholfokonként 810 forintról 900 forintra emelkedik a törvényben, más sör esetében pedig 1620 forintról 1800 forintra. A növekvő adó további alkoholos termékeket is érint, így például 

  • a habzóbornál hektoliterenként 16 460 forintról 18 100 forintra,
  • más csendes erjesztett italnál hektoliterenként 9870 forintról 10 900 forintra,
  • köztes alkoholtermék esetében hektoliterenként 25 520 forintról 28 100 forintra.

Az adóváltoztatások ügyében és a szituáció további tisztázása érdekében megkerestük a Pénzügyminisztériumot, amint válaszolnak, közzétesszük.

Sokkoló mértékben drágul januártól az üzemanyag

Két fő oka is lehet annak, hogy 2024. január 1-jétől durván dráguljanak az üzemanyagok: az első ok biztosan érvényesül, és literenként mintegy 40 forintos áremelkedést okoz, a másik csak elvi szintű fenyegetés, és úgy áll, hogy nem kell tőle tartani.