Már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak – erről az agrárminiszter beszélt pénteken egy a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban. Az intézkedés csak rövid ideje van hatályban, június 1-jén vezették be.

20221114 Békéscsaba ÁrstopValamennyi érintett Békés megyei élelmiszerüzletben kapható krumpli és tojás. Egyelőre nem indult roham egyik termék iránt sem a boltokban.
Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

Nagy István szerint az áruházak az intézkedést 

nem teherként élik meg, hanem versenylehetőségként.

Eredményként értékelte, hogy a boltok nemcsak húsz terméknél vezetik be a kötelező akciózást, hanem sokkal többnél „vásárló és vevőcsalogatóként”.

Fantasztikus dolog ez, hiszen a versenyt használjuk arra, hogy meg tudjuk védeni a vásárlókat a drágulástól. Az a felelősségérzet, hogy a magyar kormányra mindig számíthatnak a vásárlók, számíthatnak a magyar emberek, most is bebizonyosodott

– fogalmazott a tárcavezető. 

Miért drágult az élelmiszer Magyarországon?

A videóban arra a kérdésre is reagált, hogy mi okozta az élelmiszer-inflációt, és hogyan alakulnak az árak. Szerinte a mezőgazdaság és az élelmiszeripar az elmúlt években nagyon nagy próbatételeknek volt kitéve. Ezek között említette a koronavírus-járványt, a történelmi mértékű aszályt és a háborút. „A háború szankciós politikával járt, ami energiaválságot okozott, így sokkal drágább lett a műtrágya, és alapjaiban változott meg az addig megszokott menetrend” – magyarázta. Ugyanakkor hozzátette, hogy januárban megtört az élelmiszer-infláció íve, és azóta fokozatosan, hónapról hónapra csökken.

Meddig tiltják az ukrán gabonát?

Nagy István kitért az ukrán gabona tilalmára. Erről első lépcsőben június 5-ig döntöttek, majd egy hosszabb határidőt tűztek ki célul: mindaddig, míg az aratásnak vége nem lesz, biztosítani kell, hogy a raktárak kiürüljenek, legyen helye a magyar gabonának is a betárazáshoz. Hangsúlyozta, hogy szigorúan ellenőriznek minden egyes tételt, és találtak is vegyszerrel, GMO-val szennyezett gabonát. „Nem fordulhat elő, hogy ezek forgalomba kerüljenek az országban, mert a magyar fogyasztóknak tartozunk azzal a felelősséggel, hogy csak minőségi termék kerülhet az asztalukra” – szögezte le a miniszter.

Az olcsó ukrán gabona a szerb piacot is hazavágta

Szégyenletesen alacsony áron vennék meg a búzát Szerbiában.