Sztrájkra szólította fel a tagjait a német Verdi szakszervezet a németországi Amazon-elosztóközpontokban fekete péntekre. Az év egyik legforgalmasabb napján így öt Amazon-központban állt le a munka csütörtök éjjel és egész pénteken.

amazon
Fotó: AFP

A mi napra meghirdetett akciók miatt a kereskedelemben rendkívül forgalmas hétvégére lehet számítani – írta meg a Reuters. A sztrájk fájdalmasan érintheti a németországi Amazont.

Az Amazon alkalmazottai úgy döntöttek, hogy a Black Fridayt átnevezik »Make Amazon Pay Day«-nek

– mondta a Verdi igazgatótanácsának kiskereskedelemért felelős tagja, Silke Zimmer. A munkafelfüggesztést az váltotta ki, hogy az Amazon nem hajlandó belemenni a szakszervezetek által követelt bérfejlesztésekbe.

Black Friday: idén nem a minőségre, hanem a praktikumra hajtanak a vásárlók

Az emelkedő megélhetési költségek világszerte nehézségeket okoznak, így idén a korábbi trendektől eltérő kereslettel találkozhatnak a kereskedők a novemberi akcióikon. A vásárlók várhatóan többet fognak költeni, mint tavaly, de a csúcskategóriás termékek helyett az alapvető szükségleti cikkeket kereshetik leginkább.

Az Amazon szóvivője elmondta, hogy a sztrájkban kevés dolgozó vett részt, nagyjából ezer munkavállaló. A legtöbb kolléga állítása szerint a megszokott módon felvette reggel a munkát. A szóvivő azt is kijelentette, hogy a sztrájkot a vásárlók nem fogják megérezni, a küldemények időre elérnek a címzettekhez.

Az érintett központok Koblenzben, Lipcsében, Rheinbergben, Dortmundban és Bad Hersfeldben vannak 

– tájékoztatott a Verdi.

A bérfejlesztéssel kapcsolatban az Amazon kifejtette, hogy a cégnél kiváló fizetési és juttatási struktúra lett kiépítve, illetve a karrierlehetőségeket is elsőrangúnak tartják. Ennek fényében a cégvezetés nem látja indokoltnak a szakszervezet által kért fizetésemelést. A vállalat szóvivője szerint a munkatársaik felével már több mint öt éve dolgoznak együtt, ami azt jelzi, hogy a többség elégedett az Amazonnal.