BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: kihirdették a választások utáni első árakat – szerdától ennyiért lehet tankolni Magyarországon

Megjelent a döntés az új üzemanyagárakról. Sokan attól tartottak, hogy csak a vasárnapi választások miatt csökkent április közepe óta az üzemanyag ára Magyarországon.

Se nem csökken, se nem drágul az üzemanyag Magyarországon a hét közepétől – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

tankolás
Üzemanyag: kihirdették a választások utáni első árakat – szerdától ennyiért lehet tankolni Magyarországon / Fotó: Sipeki Péter

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis ezen a szerdán 

nem változnak a hazai üzemanyagárak.

A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is marad a mostani szinten, így az átlagárakat tekintve az alábbiakkal kalkulálhatnak a járműtulajdonosok a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 590 forint per liter,
  • gázolaj – 596 forint per liter. 

Kedden éjfélig tehát ezek az átlagárak. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől az egyes benzinkutak árszintje jóval eltérhet. Van olyan töltőállomás Magyarországon, ahol 566 forint körül mérik a benzin és a dízel literjét, de olyan is, ahol 650 forint fölött. A Világgazdaság tapasztalatai szerint a jellemző ár a benzin és a dízel esetében 590 forint körül alakul, leginkább az 585–595 forint közötti tartományban mozog.

Mennyivel drágább most tankolni, mint 2023-ban?

Szűk két hónapja még egészen máshogy nézett ki az árazás. Április közepétől viszont – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

Vagyis azóta a benzin és a dízel is mintegy 60-60 forinttal lett olcsóbb.

Ezzel együtt is januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 60, a dízelár pedig 30 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 19 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont 11 forintos mínusz figyelhető meg. A 30-60 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 1800–3 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.