Három év alatt tölti fel a Magyar Honvédség a számára rendelkezésre bocsátott kvótát az észak-atlanti szövetségben. Az 1999-ben megnyílt lehetőség alapján valamivel több mint száz beosztásban teljesíthetnek szolgálatot magyar hivatásos katonák. Jelenleg 72 százalékos a feltöltöttség. A százas kontingens 60 százaléka tiszt, a többi tiszthelyettes.
A magyarok részére fenntartott állások többsége az európai szövetséges főparancsnokság alárendeltségébe tartozó parancsnokságokon található. Magyarország a déli szárnyhoz tartozik, ezért a beosztások kétharmada ezekhez kötődik. E térségben kilenc városban (a székhely Nápolyban, a szintén olaszországi Veronában, Vicenzában, Poggio Renaticóban és Rómában, a görög Larisszában, a török Izmirben és Eskisehirben, valamint a spanyol fővárosban, Madridban) találhatók magyarok. Észak-Európában a NATO székhelyén, Brüsszelben és az ugyancsak belgiumi Monsban, az európai főparancsnokságon, Hollandiában, Brunssumban, valamint négy németországi állomáshelyen, Heidelbergben, Ramsteinben, Kalkarban és Rheindahlenben szolgálnak magyarok.
Eredetileg négy egycsillagos tábornoki beosztást szavaztak meg, amelyek közül hármat már elfoglalt Szenes Zoltán, Sági János és Forgó József dandártábornok; Szenes a déli főparancsnok logisztikai helyettese. A negyedik, a monsi állás 2002-ben ürül meg. (A magyarok besorolása a legalacsonyabb tábornoki beosztásokba az oka annak, hogy például Végh Ferenc vezérezredes, előző vezérkari főnök nem folytathatta karrierjét a szövetségben.) A tábornoki kvótát az elmúlt hetekben bővítették eggyel: Urbán Lajos altábornagy, vezérkari főnökhelyettes a déli főparancsnok különleges katonai megbízottja lesz a balkáni térségben.
A magyar katonák családostul költöznek állomáshelyükre, így részükre teljes ellátást nyújt a Honvédelmi Minisztérium (HM). A tárca tavaly közel 800, az idén és jövőre egyaránt 900 millió forintot költ rájuk, vagyis egy hivatásos katona körülbelül 13 millió forintjába kerül a HM-nek évente.