A várakozásokkal ellentétben az Israel Aircraft Industries nem tett konkrét ajánlatot a napokban Izraelben járt magyar honvédelmi miniszternek. Szabó János a Világgazdaságnak elmondta: ottani partnereivel tárgyalva hét területen tartja lehetségesnek az együttműködést a két ország hadiipari cégei között.
A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy a MiG-ek helyett ő inkább a helikopterek felújításában lát esélyt izraeli közreműködésre.
A gyári előírások miatt amúgy is nagyjavításra szoruló MiG--29-esek korszerűsítése, alkalmassá tétele a NATO-együttműködésre biztosra vehető. A miniszter megerősítette lapunk értesülését, hogy a következő hetekben a nemzetbiztonsági kabinet elé kerülő indítványa elfogadása nyomán a német--orosz konzorciummal újratárgyalják a korszerűsítésre ez év nyarán kötött elvi megállapodást. A cél az ár csökkentése, vagy több repülőgép átalakítása -. tudtuk meg.
A honvédelmi miniszter és a DaimlerChrysler Aerospace (DASA), valamint az orosz gyártó alkotta konzorciummal aláírt szándéknyilatkozat 14 magyar harci gép korszerűsítését tenné lehetővé közel 20 milliárd forintért. A csomag szűkítése eredményeképpen a MiG-ek átalakítása nagyrészt az elektronikára (például navigációs és rádióeszközök, idegen-barát felismerő rendszer) korlátozódna. A program azután torpant meg, hogy Peter Tufo budapesti amerikai nagykövet nyilvánosan bírálta az orosz technika megtartásának szándékát. Ezt követően Szabó János ajánlatot kért mind a felújításra, mind új, illetve használt gépek szállítására a szóba jöhető összes ország cégeitől.
Szabó János az időközben beszerzett információkkal indokolja a korszerűsítés felülvizsgálatát. Az ok valószínűleg a magyar légierő jövőjére vonatkozó háromlépcsős terv körvonalazódása. Eszerint már jövő tavasszal kormányzati döntés születhet használt nyugati gépek beszerzéséről, amelyek 2004--2005-ben kerülhetnek hadrendbe. (Eddig 12 vagy 24 darab használt amerikai F--16-os szállítására érkezett ajánlat; utóbbi összköltsége százmilliárd forint körüli lenne, ha megvesszük és korszerűsítjük a húszéves masinákat.)
A MiG--29-eseknek erre az átmeneti időre kell alkalmassá válniuk az együttműködésre a NATO-országok légierejével. A hosszú távú megoldás, új harci gépek vétele legkorábban 2010-ben kerülhet napirendre -. erősítette meg Szabó János. A miniszter mindenesetre már a messzi távolban megvalósuló fejlesztésre is kért ajánlatot a nyugati országoktól. Elismerte, hogy ezek megalapozottsága ingatag, nem csupán a távoli időpont miatt, hanem mert Nyugaton teljes rendszercserére készülnek. Az Egyesült Államok tíz-tizenkét év múlva állítja hadrendbe összfegyvernemi vadászbombázóját, a Joint Strike Fightert, az európai szövetségesek közül Német-, Olasz- és Spanyolország, valamint Nagy-Britannia 2005 körül veszi használatba a Eurofightert. (Előbbi ma ismert ára 40, utóbbié közel 70 millió dollár.) Új típusra másfél hete kapta meg az eddigi egyetlen ajánlatot a Honvédelmi Minisztérium. A svéd--brit Jas--39 Gripenből 14 darab 1,5-2 milliárd dollárba kerülne.
A légierő vezérkara egyébként változatlanul 36-40 darab harci géppel számol, noha a kormány tavaly úgy határozott, hogy hosszú távon a jelenlegi mennyiség elegendő az ország védelmére. Talla István altábornagy, a légierő vezérkari főnöke szavaiból kiderült, hogy a 21 darab harci feladatú MiG--29-es folyamatos elfogyására tekintettel már a használt típusból is közel húsz darabot kellene beszerezni. Kormányzati forrás szerint ez ismét "a katonák álmodozása".