A hulladék-közszolgáltatás megszervezésére a településeket a hulladékgazdálkodási törvény kötelezi: a 2000 főnél nagyobbaknál a határidő ez év vége, az ennél kisebbek még egy év haladékot kapnak. Az első kategóriába tartozók közül 58 önkormányzatnál van elmaradás, ami azt jelenti, hogy ők kapnak prioritást a május 31-éig benyújtandó pályázatok elbírálásánál. Ugyanakkor a tárca várja a kétezer főnél kisebb települések (számuk 820) pályázatait is -- derült ki a hét végi sajtótájékoztatón. A bírálatra július 31-éig kerül sor.
Az már most látszik, hogy lesznek önkormányzatok, amelyek nem tudnak eleget tenni a törvényi kötelezettségnek -- reagált lapunk azon felvetésére Kara Pál, hogy az idén átlagosan csupán 2,3 millió forint támogatás jut egy-egy településnek. A tárca előzetes számításai szerint az érintett települések harmada juthat állami forráshoz -- tudta meg a Világgazdaság. A támogatottság szintje egyébként 50, 70, illetve 60 százalékos, tehát a többit az önkormányzatoknak kell állniuk. A minisztériumnak nincs arról tudomása, hogy a települések a költségvetésükbe betervezték-e a saját forrásokat.
Ha mindenütt megszervezik a gyűjtést, elszállítást és ártalmatlanítást, akkor sikeresen megoldottuk a feladatot -- hangsúlyozta Horváth Csaba, a BM Településüzemeltetési Irodájának vezetője. Lapunknak elmondta, Szabolcs, Borsod-Abaúj-Zemlén, Somogy, Baranya és Zala megyében vannak a legnagyobb elmaradások.