Az albizottság által korábban szétosztott 1200 kincstári ingatlan -- mint arról már beszámoltunk -- ügye nagy vihart kavart a civil és a politikai életben. A tegnapi döntések ezt valószínűleg tovább gerjesztik: több száz pályázó közül ugyanis különböző jobboldali pártokhoz közel állónak tekintett alapítványok kerültek a nyertesek közé. Az Andrássy úti ingatlanra például 370 társadalmi szervezet jelentkezett; itt azonban 476 négyzetmétert a Bencsik András fémjelezte Magyar Ház Alapítvány nyert el, a maradékon a MIÉP-es Bocskai István Szabadegyetem és a kisgazdapárt ifjúsági tagozata, a Független Ifjúság osztozhatott.
Önmagában százmilliós értékű ingatlanhoz jutott egyedüliként -- több mint kétszáz pályázó közül -- a Fideszhez közeliként számon tartott Századvég Politikai Iskola Alapítvány, amely több mint 700 négyzetmétert kapott a II. kerületi Bimbó úton. Az V. kerületi Pesti Barnabás utcában pedig szintén egyedüliként jutott 458 négyzetméteres ingatlanhoz a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, amely az utóbbi években egyébként is a legmagasabb állami támogatásokat kapta. A többi nyertes sem tartozik az ismert és elismert civil szervezetek közé.
Egyetlen olyan társadalmi szervezet sincs a nyertesek között, amely valódi civilként működne -- állította nemtetszését kifejezve Rajcsányi Péter, a Civil Parlament elnöke, aki szerint az albizottság döntései komoly csapást jelentenek a civil mozgalomra.
Törvényességi kérdéseket is felvet az albizottság "üvöltő aránytalanságú ingatlanelosztása" -- fogalmazott az SZDSZ-es Béki Gabriella, aki egyúttal lemondott albizottsági tagságáról. A bíróságnak fel kellene bontania a vitatott szerződéseket -- vélte ennek kapcsán Hegyi Gyula, a társadalmi szervezetek bizottságának szocialista alelnöke, aki pártja nevében ügyvédeket ígért a hoppon maradt valódi civileknek.
A pályázaton nyertes szervezetek ellenőrzésére menetrendet dolgoztunk ki -- mondta az MSZP és SZDSZ által lemondásra felszólított fideszes Halász János, az ingatlanjuttatási albizottság elnöke. A politikus a kivonulás miatt botránypolitizálással vádolta a szocialistákat. Halász János a tegnapi döntéseket azzal magyarázta, hogy olyan nagy múltú szervezetek kerültek ki győztesként, amelyek fenn is tudják tartani a kapott ingatlanokat.