Akit valamivel megvádolnak, annak meg kell adni a lehetőséget önmaga tisztázására -- a nyilvánosság előtt ezen demokratikus alapelvre hivatkozva támogatja a Torgyán József vezette FKGP-elnökség annak a két, az MSZP és az SZDSZ által létrehozni javasolt vizsgálóbizottságnak a megalapítását, melyekről mai rendkívüli ülésén -- a valószínűsíthető határozatképtelenség miatt -- aligha dönt a parlament. Az elnökség előírta: az FKGP-frakció köteles a testületek létrehozása mellett szavazni, ezt azonban a képviselőcsoport alig több mint negyede, hozzávetőleg tíz képviselő fogadja el.
A vizsgálóbizottságok egyike, mint ismert, Orbán Viktor kormányfő felelősségét kutatná azokban az ügyekben, amelyek miatt az agrártárca korábbi politikai államtitkára, Szabadi Béla ma hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt előzetes letartóztatásban van; a másik testület a Dunaferr és az Orbán-bányák üzleti kapcsolatának hátterét firtatná. A koalíciós pártok -- köztük a Torgyánnal szembefordult kisgazda frakció nagy része -- és a MIÉP jelezték: nem támogatják a testületek létrehozását, és nem tudják garantálni a határozatképességhez szükséges számú képviselő jelenlétét sem. Torgyán József egyébként várhatóan maga sem lesz jelen: a pártvezér az általa vezetett országos elnökség határozatának csak a függetlenek soraiból szerezhetne érvényt, márpedig a frakcióból történt kizárása óta egyetlen alkalommal sem jelent meg a Házban. Mindenesetre miközben Torgyán József rendre a koalíció fenntartásáról beszél, hívei ma először markánsan a kormánypártok ellenében voksolnak majd. Mindez előrevetíti annak a lehetőségét, hogy a torgyánistákkal a törvényhozási feladatok elvégzésében sem számolhat a koalíció. Az ötvenszázalékos többség ugyan így is fennmarad részükről, de a fejlemények az eddigieknél is fegyelmezettebb jelenlétet tesznek indokolttá a soron következő üléseken.
Mindeközben nem körvonalazódik más prominens kisgazda politikusok visszatérése sem az FKGP-frakcióba. A Torgyán-ellenes erők összefogására tett sikertelen kísérletek után legutóbb a reformokat kívánó kisgazdák a frakció egységének megteremtését tűzték célul. Az egykor kizárt és kilépett, Lányi Zsolt vezette és korábban nem a párthoz tartozó függetlenek csatlakozásával a frakcióban meghatározó többségre tehetnének szert a reformerek. Egyelőre azonban nem sikerül dűlőre vinni a tárgyalásokat, sőt Lányi Zsolt legutóbb lehetetlennek nevezte az egység megteremtését. Ennek fényében kérdéses, mikor és egyáltalán létrejöhet-e egy nem Torgyán vezette kisgazda választási párt, amelynek felkészülésében a legfontosabb időszak a parlament nagy nyilvánosság előtt folyó, alig egy hónap múlva kezdődő őszi ülésszaka lehetne.