Az Orbán-kormány 1999-ben az ünnepi programok koordinálására létrehozta ugyan a millenniumi kormánybiztosi hivatalt -- amelynek élére Nemeskürty Istvánt nevezte ki --, ám a testület a vártnál kisebb szerepet játszott, s a teljes összeg csekélyebb részét fordíthatta a millenniumra: 1999-től 2001. december 31-ig 5,334 milliárd forintot oszthat(ott) szét és fordíthatott működésre. Ebből 1,417 milliárdot köztéri szobrok, parkok helyreállítására, létesítésére költött, csaknem ugyanennyivel segítette millenniumi művek, például irodalmi alkotások létrejöttét, s hozzájárult a Hősök terén álló emlékmű helyreállításához (a szoborcsoport megszépítését a kulturális tárca mintegy 200 millió forinttal támogatta). A több mint 3000 zászló elkészítése körülbelül 130 millió forintot emésztett föl a hivatal keretéből. A kormánybiztosság információink szerint az év végéig működik.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma költségvetésében 1999-től 2002-ig 63 milliárd forint szerepelt millenniumi célokra. Ennek köszönhetően ugrott meg 64 százalékkal a kulturális tárca költségvetése. 1999-ben 15 milliárd forint volt az NKÖM millenniumi kerete, 2000-ben 20, az idén 16 milliárd, jövőre pedig 12 milliárd szerepel a tárca büdzséjében erre. Havasi Bertalan sajtóreferens a Világgazdaság kérdésére elmondta: ebből körülbelül 44 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, amelyek közül néhány jövőre is áthúzódik, ezért a 2002-es 12 milliárd.
Ezek között az egyik legjelentősebb a múzeumi rekonstrukciós program, amelyre négy év alatt 12,5 milliárd forintot szánt a kormány. A millenniumi beruházások egyik kiemelt feladata a Szent István-bazilika felújítása, amelyre a tárca 2,950 milliárd forintot fordít.
1999-ben 900 millió, 2000-ben egymilliárd, az idén -- az újabb ütem előkészítéseként -- 50 millió forint jutott a felújításra, amelyre jövőre ismét egymilliárdot szánnak.
A királyi városok rekonstrukciója az idén befejeződik, Veszprémtől Székesfehérváron át Pécsig és a visegrádi palotáig számos helyszín újult meg; erre a programra 1999-től 2001-ig 1,8 milliárd forintot juttatott az NKÖM. Úgy tűnik, az idén befejeződik az azt követően Nemzeti filmszínházként üzemelő Uránia mozi rekonstrukciója, amelyet a tárca a millenniumi keretből 850 millió forinttal támogat. A beruházások között szerepel 900 millió forinttal a Páva utcai zsinagóga helyreállítása és holokausztmúzeummá alakítása is. Az idén kétmilliárd forint jutott a millenniumi vallási alapra, amelyet az egyházi vonatkozású millenniumi rendezvényekre fordítottak.
A millenniumi filmprogramra 1999-től 2001-ig 2,5 milliárd forintot terveztek, ám az összeg 2,9 milliárdra nőtt. Az első néhány, a miniszterelnök által kijelölt produkción kívül -- amelyek között már szerepelt Bereményi Géza Széchenyi-filmje -- a további alkotásokra pályázni lehetett. Így körülbelül 40 produkció kapott kisebb-nagyobb támogatást ebből a keretből, amely azért is magasabb a tervezettnél, mert teljes egészében ebből fedezik a pályázat nélkül, Káel Csaba rendezésében, Wermer András producerségével készülő Bánk bán-filmet.
Az idei augusztus 20-ai kiemelt ünnepségek összköltségvetése megközelítette a 700 millió forintot, ám ebbe nem számított bele a 17-étől 20-áig tartó, a Hősök terén és a Felvonulási téren rendezett millenniumi sokadalom, amelynek négy napján az ország számos táncegyüttese lépett fel, s négy estén a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes közös, Novák Ferenc által rendezett produkcióját élvezhették a nézők. A rendezvénysorozatot, amelyen naponta körülbelül ezer fellépő mutatkozott be, a millenniumi kormánybiztosi hivatal támogatta. A tegnap esti fővárosi tűzijáték összességében 247 millió forintba került.