Egy ma készülő, 100 négyzetméter körüli családi ház fűtéstechnikája -- a legszerényebb igényeket figyelembe véve -- 600-800 ezer forintból oldható meg.
A Magyarországon tíz éve megjelent Laing fő terméke a fűtési, illetve a használati meleg vizet keringető szivattyú -- tájékoztatta Dunai Éva kereskedelmi vezető a Világgazdaságot. A fűtési szivattyúból heti 5000, a keringetőből heti 2500 darabot gyárt. Magyarországi piaci részesedésük ebben a szegmensben 25-30 százalék.
A termék szezonalitása miatt kezdett a cég más fűtéstechnikai cikkek gyártásához: csőfűtést, padlófűtéshez hőcserélőt, elektromos kazánokat és keverőállomásokat állítanak elő. Padlófűtésben a Laing ars poeticája, hogy tökéletes rendszerről csak akkor beszélhetünk, ha a fűtési és a kazánkör hőcserélővel -- nem pedig keverőszeleppel - van elválasztva. Ez ugyan drágább megoldás, ám pontosabban lehet szabályozni, és maga a rendszer is hosszabb élettartamú. (Mivel ezt még nem mindenhol képesek megfizetni, a Laing szabályozható keverőállomásokat is gyárt, amelyeket később hőcserélővel lehet felváltani.) Lényegében a Qualitherm rendszer minden elemét -- a szigetelőlemeztől a hőcserélőig -- saját maga készíti a Laing, a kazánokat illetően pedig igen széles a termékválasztéka, 2--15 kW-ig.
2000-ben a berlini projekt volt az egyik legnagyobb megrendelés: a német fővárosban az elavult bérházak fűtési rendszereit cserélték padlófűtésre, és több irodaházhoz is szállítottak mennyezethűtő egységeket.
Egy új, 100 négyzetméteres családi ház már említett, 600-800 ezer forintos fűtéstechnikája csak az alap: nagyságrendekkel drágább megoldásokra is számos példa akad. A fűtéstechnika amúgy a környezetkímélő, a meglévő energiák (nap, szél) szolgálatba állítása felé halad. A napi gyakorlatban egyre gyakoribb az alacsony hőmérsékletű kazántechnika, illetve az ehhez használható kiegészítők jelentik az új irányt. A jövő az öntanuló szabályozórendszereké -- ezt célozzák a Laing fejlesztései is. Ennek megfelelően természetesen a rendszerek hatásfokának vizsgálata is új értelmet nyer, hiszen eddig elérhetetlen energiákat lehet használni.