A leendő pénzügyminiszter szerint a mostani jegybanki alapkamat magasabb annál, mint amit a gazdaság helyzete indokol. Ezt Draskovics Tibor a Reutersnek nyilatkozta Kenyából, ahol jelenleg szabadságát tölti. Az új szaktárcavezető szerint jó lenne 2008-ban csatlakozni az eurózónához, de ennek lehetőségét még meg kell vizsgálni. A forint csütörtökön 40 bázispontos gyengüléssel nyitott.

A 262 forint/eurós árfolyam jó a gazdaságnak, és a kamatvágás kondíciói egyre jobbak, az árfolyam ezen a szinten stabilizálódott, és ez azt mutatja, hogy a gazdaság erős és fejlődőképes - mondta Draskovics Tibor. A kormányfő jelenlegi kabinetfőnöke szerint az Európában egyedülállóan magas kamatszint magasabb annál, mint amit a gazdaság állapota megkövetel.

Szerintem a jegybank arra vár, hogy a forint megnyugodjon a piacon, ebből a (délelőtti) 262 forintos árfolyamból az látszik, hogy ez megtörtént, így a kamatvágás lehetősége egyre nagyobb. A leendő pénzügyminiszter elmondása szerint szorosan együtt fog működni a jegybankkal, hogy elősegítse a monetáris harmónia elérését. (VG)