Közélet

Az iparszerű adócsalás eredményeként 200-250 milliárd euró tűnik el

A nemzeti ellenőrzések szigorításával vagy a tagállamok közötti információcsere gyorsításával venné fel a harcot az adócsalókkal az unió. Szóba jöhet még a fordított áfafizetés vagy a közösségen belüli kereskedelem jelenlegi áfamentességének megszüntetése.

„Évi 200-250 milliárd euróra becsülhető az az összeget, ami az adócsalók kezén eltűnik az Európai Unióban” – mondta Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa tegnap az uniós tagállamok adóhivatali vezetőinek tanácskozásán az Országházban. A rendezvény témája egyebek mellett az adócsalás elleni hatékonyabb uniós fellépés, s az adóhivatalok tájékoztatásának szerepe volt.

Az Európai Bizottság tavaly májusban stratégiát fogadott el az iparszerűen űzött adócsalás visszaszorítására. Az első lépés a hagyományos módszerek hatékonyabb kihasználása, például a nemzeti ellenőrzések szigorításával vagy a tagállamok közötti információcsere gyorsításával. A másik módszer a fordított áfafizetés, amely szerint az eladó olyan számlát állít ki, amelyen nem tünteti fel az áfát, így a vevő csak a vételárat fizeti ki. A forgalmi adót a vevő magának számítja fel, és fizeti be a költségvetésbe. A harmadik lehetőség a közösségen belüli jelenlegi áfa-mentességének megszüntetése. Az Európai Bizottság év végéig kidolgozza ki a különféle módszerekre vonatkozó hatástanulmányokat.

Az unióban az adócsalás leggyakoribb formája az áfacsalás, amelynek mértéke becslések szerint évi 50 milliárd euró.Magyarországon talán a legismertebb az Egy-Másért Alapítvány esete. Az elkövetők 8500 tonna élelmiszert hoztak be az országba a Távol-Keletről és azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül adták volna át az alapítványnak, így vám- és áfamentesen kezeltették a termékeket. Ezeket az árukat azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, azokat több magyarországi üzletlánc javára értékesítette és ily módon 1,22 milliárd forint vámot, illetve áfát nem fizettek be az uniós csatlakozás óta lefolytatott ügyleteik után. Nemrégiben egy egri számítógép-alkatrészeket forgalmazó cég tulajdonosait gyanúsított a vám- és pénzügyőrség több mint 1,1 milliárd forint értékű áfacsalással.

Bizottság értékeli a feketegazdaság kifehérítését

Tegnap megtartotta alakuló ülését az a testület, amelynek feladata, hogy figyelemmel kísérje, illetve értékelje a feketegazdaság elleni küzdelem eredményeit. A bizottság munkájában részt vesz Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Pataky Pétert, az MSZOSZ elnöke és Ligeti Csák makrogazdasági statisztikával foglalkozó szakértő. A testület hónapról hónapra megvizsgálja az államháztartás bevételeit, elemezi, hogy a bevételek alakulásában milyen főbb tényezők játszottak szerepet, a többletforrásokhoz mennyiben járult hozzá a szürke- és feketegazdaság fehéredése.

AS Network - Tóth Marcella Bizottság értékeli a feketegazdaság kifehérítését Tegnap megtartotta alakuló ülését az a testület, amelynek feladata, hogy figyelemmel kísérje, illetve értékelje a feketegazdaság elleni küzdelem eredményeit. A bizottság munkájában részt vesz Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Pataky Pétert, az MSZOSZ elnöke és Ligeti Csák makrogazdasági statisztikával foglalkozó szakértő. A testület hónapról hónapra megvizsgálja az államháztartás bevételeit, elemezi, hogy a bevételek alakulásában milyen főbb tényezők játszottak szerepet, a többletforrásokhoz mennyiben járult hozzá a szürke- és feketegazdaság fehéredése.

-->

Kapcsolódó cikkek