Közélet

Fodor, Orbán, 10 pont válságkezelés, csőbe húzás

Szombaton a Parlamentben találkozott Orbán Viktor, a Fidesz-elnöke és Fodor Gábor, az SZDSZ első embere. Mindketten válságkezelést szorgalmaznak. De más módszerekkel.

„Cselekedni kell” – fogalmazott Fodor Gábor, az SZDSZ-elnöke tegnap, Orbán Viktorral, a Fidesz első emberével folytatott tárgyalást követően. A másfél órás „csúcs” konszenzusos pontjait lényegében e két szóban sikerült is összefoglalnia. Ugyanis, noha mindkét politikus hasznosnak és fontosnak minősítette a találkozót, arról mindketten másként foglaltak állást, hogy kinek kellene cselekednie, s miként.

Orbán Viktor múlt hétfőn levélben tett javaslatot a mielőbbi személyes találkozóra az SZDSZ két nappal korábban megválasztott elnökének, kiemelve: az  SZDSZ kezében van a kulcs, amelynek segítségével kivezethető Magyarország a válságból. Az azonban már a találkozó előtt világossá vált, a liberális frakció nem az előrehozott választásokat tartja a legjobb megoldásnak.

„A kormánynak cselekvési programot kell összeállítania, az az első lépés a jelenlegi helyzet megoldása felé” – jelentette ki Fodor Gábor a tegnapi másfél órás tárgyalást után, mikor Orbán Viktorral együtt tájékoztatta a sajtó képviselőit. „Ha ez a terv nem tartalmaz komoly előrelépést, akkor lehet beszélni a szakértői kormányról. Ha az sem segít, akkor jöhet el az előrehozott választások pillanata” – vázolta az SZDSZ által elképzelt menetrendet az elnök.

A Fidesz elnöke ezzel szemben úgy látja, a jelenlegi kormánynak már semmilyen cselekvési tervet nem kellene alkotnia, egyetlen hasznos cselekvése a távozás lenne.

„A választói akarat jelenleg Magyarországon nem egyezik meg a kormányakarattal, ez pedig tarthatatlan helyzet. Mindez ellentétes az Alkotmányban foglaltakkal és annak szellemével.” – vélekedett Orbán Viktor. A Fidesz elnöke elmondta, a magyar polgárok eddig is kaptak cselekvési terveket a kormánytól, méghozzá számolatlanul. „Mindennek az eredményét láthatjuk. Arra is emlékeztetnénk mindenkit, hogy a Fidesz vetette fel legelőször a válság megoldásaként a szakértői kormány lehetőségét. Ma azonban már ennek a megvalósulására is egyre kevesebb esélyt látunk, ezért szorgalmazzuk az előrehozott választásokat” – érvelt a legnagyobb ellenzéki párt elnöke.

Kérdésre válaszolva a fideszes politikus azt is elárulta, abban is különbözik Fodor Gáborral az álláspontjuk, hogy míg az SZDSZ-es elnök a jelenlegi keretek között képzeli el a szakértői kormány felállását, a Fidesz csak az előrehozott választást követően tartja lehetségesnek a „válságkezelő kabinet” munkáját.

Ugyanakkor abban mindkét politikus egyetértett, a két párt között folytatott tárgyalás önmagában is komoly előrelépés. „A Fidesz fontosnak tartja, hogy az SZDSZ egy olyan elnököt választott meg Fodor Gábor személyében, aki nem volt részese a 2006-os hazugságkampánynak. Mindez lehetővé tette, hogy bizalommal és derűsen jöhessünk ma tárgyalni ide és úgy is távozhatunk” - fogalmazott Orbán Viktor.

Fodor Gábor szerint a tárgyalások folytatódhatnak a két frakció között, ahogy a többi parlamenti párttal is le fog ülni tárgyalni a következő hetekben. „A magyar politika ismét visszatérhet a rendszerváltás idején kiépített útra, a párbeszédek, konszenzusok útjára, melyet nem szegélyez a sárdobálás.”

Tízpontos helyzetkép

A szombaton háromkor kezdődő tárgyaláson a Fidesz-küldöttség egy tízpontos memorandumot nyújtott át az SZDSZ képviselőinek. Ebben összefoglalták gondolataikat a kialakult helyzetről. A Fidesz szerint az ország végzetesen legyengült. Ez különösen veszélyes a világgazdaság versenyben. A kormány választói felhatalmazás nélkül kormányoz, és továbbra is a hazugság politikáját folytatja, vallják. Az ellenzéki párt kijelentette: „Az SZDSZ történelmi jelentőségű tettet vihet véghez, ha nem áll meg félúton, hanem segít abban, hogy véget vethessünk a kudarcok korszakának”

Fodor Gábor mielőbbi választ ígért Orbán Viktornak az állásfoglalásban leírtakra.

Fodor Gábor mielőbbi választ ígért Orbán Viktornak az állásfoglalásban leírtakra. Csőbe húzta Fodor Orbánt? Úgy látszik, már csak egyedül Orbán Viktor nem tudja, és nem akarja megérteni, hogy Fodor Gábor éppen arról az egyetlen témáról nem akart tárgyalni vele, melyről ő egyedül szeretett volna, azaz a Parlament feloszlatásáról és az új választásokról.

Fodor ügyes trükkel csőbe húzta Orbánt, hiszen az SZDSZ számára kizárólag a keddi miniszterelnöki találkozó a fontos. Minden jel arra mutat, hogy az SZDSZ sem a felügyelőbizottságokból, sem az igazgatótanácsokból, sem a külszolgálatból nem kívánja a koalíció felbomlása után visszavonni az embereit.

Mint azt már a szabad demokraták sokszor kifejtették, a 2010-es választásokig kormányt megtartó erőként akarnak politizálni és ebben a kérdésben nem hajlandóak együttműködni a Fidesszel. Ennek értelmében, Fodor számára egyedül azért volt fontos a ma délutáni találkozó, hogy jól felverje az SZDSZ egyre hanyatlóbb árfolyamát a miniszterelnöki tárgyaláson.

Hogy ebbe Orbán Viktor miért ment bele, talány. Reméljük, hogy „csak” egy komoly politikai hibáról van szó és nem arról, hogy – miként azt a 2006-os választásokról Orbán Viktor Kéri Lászlónak mondta – a pártelnök még 2010-ben sem kíván a jobboldalnak választást nyerni.

Dávid Ibolya,

az MDF elnöke

MTI -->

SZDSZ frakció Fidesz találkozó tárgyalások Fodor
Kapcsolódó cikkek