Közélet

Nyaralás potom áron: de kiknek?

Potom áron nyaralhatnak műemlék épületben az állami vagyon feletti őrködéssel megbízott cég munkatársai - írja a Népszabadság.

Heti ötezer forintért nyaralhatnak a kamalduli remeteség háromszáz éves műemlék épületeiben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. munkatársai. A jogelőd Kincstári Vagyoni Igazgatóság dolgozói két éve még alig 2500 forintot fizettek a nyaralókért.

A felújított cellaházakban időnként fontos emberek, időnként azok barátai, fodrászai és kedvenc taxisofőrjei is vendégeskednek. A meglehetősen csekély térítési díjat többszörösen meghaladó rezsi-, illetve karbantartási költség az államot terheli.

A barokk épületegyüttes felújítására nem futja a költségvetésből, így uniós pályázaton próbálnak rá pénzt szerezni. Egyelőre az sem biztos, hogy az elvárt önrészt elő tudják-e teremteni.

A tervek megvalósítását nehezítik a cellaházakra évekkel ezelőtt bejegyzett használati és bérleti jogok is. A műemlékgondnokság ezért ezek felmondását tervezi. Elsőként az MNV Zrt.-vel szeretnének megállapodni. Úgy vélik, a cégekkel, illetve az önkormányzattal könnyebb dolguk lesz. A jogutódként működő MNV Zrt. valamennyi KVI-szerződést felül kíván vizsgálni.

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság
Kapcsolódó cikkek