Közélet

Elfogták Karadzsicsot

Elfogták Radovan Karadzsicsot, a népirtással vádolt egykori boszniai szerb vezetőt - jelentették be tegnap éjszaka Szerbiában.

Szarajevóban örömünnep tört ki az utcákon, több vezető politikus, köztük Nicolas Sarkozy francia elnök és Fehér Ház is üdvözölte a 13 éve bujkáló háborús bűnös elfogását. Az "Európa Oszama Bin Laden"-jének is hívott, 63 éves Karadzsics elfogásának és őrizetbe vételének részleteiről bővebben nem tájékoztattak.

Egyelőre Borisz Tadics szerb elnök hivatala annyit közölt, hogy szerb biztonsági erők fogták el a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnökét. Egy belgrádi börtönben megtörtént előzetes kihallgatása, de azt még nem tudni, mikor adják ki Hágának - tudósít a hirado.hu.

Az elfogás hatással lehet Szerbia uniós csatlakozására is: a tagságra váró Szerbiának ugyanis az unió azt is feltételül szabta, hogy a hágai Nemzetközi Trövényszékkel együttműködve kézre kell keríteniük a háborús bűnösöket. Karadzsicsot a hágai Nemzetközi Törvényszék egyebek mellett azzal vádolja, hogy ő a felelős az 1995-ös srebrenicai mészárlásért, amikor csaknem 8 ezer muzulmán halt meg.

Szerbia háborús bűnös Radovan Karadzsics
Kapcsolódó cikkek