Közélet

Vízben leszünk! Rettenetes grönlandi változás - Galéria

Eddig is világos volt, hogy a Grönlandon bekövetkező olvadás megemeli a tengerszintet. Egy kutatás most arra is fényt derített, hogy a fölösleges víz nem oszlik el az, ötven évig legalább az Atlanti óceánban marad, az északi félteke kontinenseit fenyegetve ezzel.

Azt gondolhatnánk, hogy a Grönland havának elolvadásakor keletkező fölösleges víz egyenletesen eloszlik majd a Föld óceánjaiban, a tengerszint pedig így mindenhol egyformán megemelkedik. Egy új tudományos kutatás azonban ennek ellenkezőjét jelzi előre. Detlaf Stammer, a Hamburgi Egyetem munkatársa az óceánok dinamikáját vizsgálva arra jutott, hogy az olvadékvíz legalább ötven évig az Atlanti óceánban marad majd. Vagyis a globális felmelegedés miatt bekövetkező vízszint-emelkedés elsősorban Amerikát és Európát fenyegeti és nem a Csendes óceáni szigeteket – írja a New Scientist.

Stammer a grönlandi olvadás adatait gyűjtötte össze 1948-ig, majd ezeket betáplálta egy számítógépes programba, amely kiszámolta a víz mozgását. Eszerint a víz lassan mozog dél felé Amerika partjai mellett és mintegy harminc év múlva éri el Afrika déli részét. Ezután kelet felé, az Indiai óceán irányába fordul, és a Csendes óceáni térséget csak körülbelül harminc év múlva éri el. Ugyanakkor a régió alacsonyabban fekvő országai, például Banglades már ezt megelőzően is veszélyeztetetté válnak majd.

A világ legfejlettebb államait tömörítő G8 jelenleg is tárgyal a globális felmelegedésről.


[enews_gallery id='237588']

víz tengerszint klímaváltozás felmelegedés Grönland
Kapcsolódó cikkek