Közélet

Cseh László begyűjtötte harmadik ezüstjét

Cseh László új Európa-csúccsal a második lett Michael Phelps mögött. Az 50 m gyors elődöntőjében Takács Krisztián országos rekordot úszott, s éppencsak lemaradva a fináléról a 9. helyen zárt.

Péntek reggel a férfi 50 m gyors elődöntőivel kezdődtek meg az úszóküzdelmek. Az első futamban indult Takács Krisztián, aki fantasztikus 21.84-es új országos csúccsal a negyedik lett úgy, hogy többek között megelőzte az olimpiai ezüstérmes horvát Duje Draganját. Az első a brazil Cesar Cielo Filho lett, aki új olimpiai csúccsal (21.34) diadalmaskodott.

A második futam erősebb volt, a francia Alain Bernard 21.54-gyel győzött, Takács összességében a 9. lett, azaz éppen lecsúszott a fináléról.

"Elégedett vagyok, mert országos csúcsot úsztam, de bosszantó, hogy megint egy helyen múlt a továbbjutás" - mondta Takács. "Az Eb-n is kilencedik voltam, a rövidpályás Eb-n pedig szétúszásban maradtam le a fináléról. Az olimpia előtt a 11. helyen álltam a világranglistán, most ezen is javítottam."

Az FTC úszója hozzátette, fizikálisan még van lemaradása a legjobbakhoz képest. "Van hova erősítenem, ez biztató a jövőre nézve. A rajtom még gyenge, egy éve kezdtük el javítani. Én öt levegővétellel teljesítem a távot, Bernard-ék maximum kettővel, ez is sokat számít."

A hölgyek 200 méteres mellúszó-döntőjének első 50 méterén a világcsúcstartó Leisel Jones saját rekordján belül úszott, ezt még megfejelte a következő hosszon, ám így sem tudta lerázni magáról az amerikai Rebecca Sonit.

A két klasszis fej-fej mellett fordult az utolsó 50-re, Jones nem bírta a hajrát, a végső győztes Soni lett, aki ráadásul 2:20.22 perces idejével minden idők legjobb eredményét érte el. A harmadik az Európa-csúcsot produkáló norvég Sara Nordenstam lett (2:23.02).

Az olimpiai kiadványban az szerepel, hogy Soni tud magyarul, mivel szülei - Péter és Kinga - magyarok. "Igen, a szüleim magyarok, de én nem beszélek magyarul" - mondta nevetve angolul a viadal utáni sajtótájékoztatón Soni. A versenyző - és testvére, Rita - már az Egyesült Államokban született. Rebecca 1987. március 28-án látta meg a napvilágot a New Jersey-i államban fekvő Freeholdban.

Szinte száz százalék biztonsággal állíthattuk, a férfiak 200 méteres hátúszásában is amerikai siker születik, erre Aaron Peirsol és Ryan Lochte neve jelentett garanciát. Ugyan 150 méterig az orosz Arkagyij Vjacsanyin kiválóan úszott, a hajrára azonban elfáradt, Lochte 1:53.94-es új világcsúccsal nyert, Peirsol lett a második, az orosz a bronzérem mellett "csupán" Európa-csúcsának örülhetett (1:54.93).

A 200 hát elődöntőiből a zimbabwei világcsúcstartó Kirsty Coventry (2:07.76), illetve az amerikai Elizabeth Bisel (2:07.90) jutott a legjobb eredménnyel a fináléba.

A nap utolsó előtti fináléja a várva várt 200 vegyes volt, Cseh László a hatos pályán a nagy mumus Michael Phelps mellett úszott. 50 pillangó után másodikként fordult, a hátúszást követően csupán öt századmásodperc volt a hátránya.

A kritikus 50 mellen a másik amerikai Lochte és a brazil Pereira is beérte, így a gyorsra maradt a döntés. Phelpset nem lehetett utolérni (1:54.23 perces világcsúccsal győzött), Cseh óriásit versenyezve, új Európa-rekorddal (1:56.52) maga mögött tudta tartani a többieket, megszerezve ezzel harmadik ezüstérmét.

cseh laci olimpia peking 2008
Kapcsolódó cikkek