Közélet

Itt a Meteorzápor – Nézegessen "fantasztikus" képeket

A Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja szerint az idei augusztusi csillaghullás messze felülmúlta az előzetes várakozásokat: az utóbbi évek egyik legszebb meteorzáporát láthatták az éjszakát a szabad ég alatt töltők, és most az internetezők.

Magyar amatőrök észlelései alapján az elmúlt két éjszaka fergeteges meteorzáport lehetett észlelni a perseidák idei jelentkezése során. Az ország számos helyéről érkeztek beszámolók, melyekből az alábbiakban szemezgetünk.

Tepliczky István a Magyar Csillagászati Egyesület hírportáljának elmondta: a paléi Perseida-észlelőtáborban a keddről szerda 13-ra virradó éjszaka fergeteges meteorzáport volt alkalmuk megfigyelni. A hullás többszöröse volt az előző éjszakákénak, azzal indult, hogy a Hold lenyugvása után 30 perc alatt heten 90 meteort látták. Mint mondta, volt úgy, hogy "egy adagban" 15-20 meteor ömlött le az égből.

Ennek nyomán sürgősen észlelési módszert váltottak, s a megfigyelt meteorokat megfigyelőnként és percenként összesítette az írnok. Így rögtön kiderült, egy megfigyelő hány meteort látott. "Potyogtak a fényes meteorok, sokszor egy időben több rajtag is okozott "meteoresőszerű" élményt!" A weboldalon más asztrofotósok is beszámolnak a meteorzáporral kapcsolatos élményeikről.

A Perseidák elnevezés arra utal, hogy a csillaghullás a Perseidák csillagképben látható. A hullócsillagokat a Swift-Tuttle üstökös hagyja hátra, amint elhalad a Nap előtt. A számtalan meteor felhőt alkot, amelynek részei körülbelül ezer évesek, kivéve azokat a meteorokat, amelyek egy 1862-es gőzkilövelléskor keletkezek, jelentősen megnövelve ezzel a meteorok számát. Meteorok a nyári hónapok folyamán gyakran megfigyelhetőek, de az augusztus 12-13-án látható Perseidák kétségtelenül a leglátványosabbak.


[enews_gallery id='497888']

csillag meteor
Kapcsolódó cikkek