Közélet

30 ezer forintos bírság guberálásért

Számos városban higiéniai, köztisztasági indokokra hivatkozva „üldözik" a guberálást. Akit pedig tetten érnek a közterület őrei, akár 30.000 forintos pénzbírsággal is büntethetnek. Ha pedig a szerencsétlen a helyszíni penzumot megfizetni nem tudja – ami több, mint valószínű – közmunka, rosszabb esetben elzárás útján bűnhődhet - írja a Kisalföld.

Mosonmagyaróváron 2005 vége óta hatályos az a köztisztaságról és hulladékgazdálkodásról szóló rendelet, amely kimondja: tilos a szeméttároló edényben kutatni, a hulladékot onnan kiszórni. Kalincsák István, a Városfejlesztési Osztály vezetője elmondta, ez a rendelet nem diszkriminatív, nem a hajléktalanok ellen irányul, pusztán a köztisztaság rendjét hivatott felügyelni - számol be a Kisalföld.

Csornán idén április 1-jétől alkalmazzák azt a szabályozást, mely szerint „kihelyezett gyűjtőedényből a még használható dolgokat kiválogatni tilos". A szabályszegőket akár 30 ezer forintos pénzbírsággal is büntethetik, ami közmunkára változtatható, ha az illető nem tud, vagy nem akar fizetni. Dr. Kocsis Ottó, a Szervezési és Hatósági Osztály vezetője szerint a rendeletnek gyakorlati jelentősége nem sok van, hiszen a városban kevés a hajléktalan. Hozzátette még: korábban is volt ilyen vagy hasonló tartalmú szabályozás érvényben, amit a köztisztaság védelme indokolt. 

A győri önkormányzat Közigazgatási osztályának vezető-helyettese, Dr. Horváth Tamás a Vasárnapi Kisalföld kérdésére megerősítette, hogy Győrben nincs érvényben ilyen korlátozó szabály. Horváth Tamás szerint felettébb aggályos helyi jogszabályban rendelkezni arról, hogy a gyűjtőládákba belenyúlni nem lehet. Elmondása szerint évek óta nem volt hasonló esetből adódóan feljelentés a városban, így nem is indokolt a guberálást tiltó norma megalkotása.

 

hajléktalanok guberálás bírság
Kapcsolódó cikkek