Közélet

A Wikipédia, mint kampányfegyver - új életrajzot kapnak a politikusok

Huszonnégy órával azelőtt, hogy a republikánus John McCain megnevezte volna alelnök-jelöltjét, valaki gondosan átírta a leendő alelnök-jelölt életrajzát. A mintegy harminc változtatás célja: pozitívabb képet festeni a reflektorfénybe kerülő politikusról.

A Wikipedia politikai kampányban betöltött szerepét mutatják azok az események, amelyek egy nappal a republikánusok alelnök-jelöltet is állító konvenciója előtt zajlottak le. Az elnökjelölt, John McCain még egy napot várt, hogy bejelentse: sokak meglepetésére Sarah Palin alaszkai kormányzót választja alelnök-jelöltjének. Valaki viszont már ekkor tudott a döntésről, olyannyira, hogy átszerkesztette Palin életrajzát a Wikipedián.

A YoungTrigg néven bejelentkező felhasználó olyan új részleteket épített a cikkbe, mint hogy a leendő kormányzót gyerekkorában barrakúdának hívták agresszív kosárlabda játéka miatt. Ezen kívül a szerkesztett verzió szerint a kormányzó megtartotta választási ígéreteit: csökkentette saját fizetését, és a tulajdont terhelő adókat is. Mindösszesen harminc, Palint dicsérő megjegyzés került be a cikkbe, olyan időszakban, amikor ez keveseknek szúrhatott szemet, mivel nem sokan számítottak arra, hogy a kormányzó lesz a republikánusok alelnök-jelöltje. Egyes felhasználó-társak ugyanakkor mégis felfigyelhettek az eseményekre, mert megkérték YoungTrigget, hogy az idézett dicsérő szavakhoz az idézet pontos forrását is mellékelje. A buzgó szerkesztő a kérésre úgy válaszolt: nem tudta, hogy oldalszámok szerint kell megneveznie forrásait, és utólag nem tudja visszakeresni őket.

A felhasználónév és a szerkesztés idejének ténye arra utalhat, hogy a kampánystáb egy tagja igyekezett fényesebbre csiszolni a kormányzó weblapját, mielőtt az reflektorfénybe kerül – írja a New York Times.

A Wikipedia a kampányok fontos részévé vált, bár a "spin doctoroknak" érdemes vigyázniuk, mivel tavaly óta Virgil Griffith Wiki-Scanner nevű találmánya segítségével nyomon követhető, hogy kik szerkesztik éppen az ingyenes netes lexikont. A szkenner bevezetése óta kormányzati ügynökségeket, politikusokat és vállalatokat is rajtakaptak, amint igyekeztek jobb fénybe állítani magukat. Ha valakit egy konkrét cikk előélete érdekel, magában a Wikipédiában is keresgélhet, a portál ugyanis minden egyes módosítást elraktároz.

Wikipedia politikus wikipédia Amerika kampány
Kapcsolódó cikkek