Közélet

Közeleg a választás, egyre több az ígéret Ausztriában

Meghatározó lehet a szeptember 28-i osztrák parlamenti választások kimenetele szempontjából a bécsi törvényhozásban holnap kezdődő vita a szociáldemokraták (SPÖ) „drágulás elleni” javaslatcsomagjáról.

Werner Faymann baloldali kancellárjelölt kezdeményezése igen kellemetlen helyzetbe hozta az egyelőre nagykoalíciós partner néppártot (ÖVP), amelynek soraiban meglehetős tanácstalanság uralkodott el. A dolog külön pikantériája, hogy a jelek szerint a szociáldemokraták által korábban szélsőjobboldali szimpátiával vádolt szabadságpárt (FPÖ), illetve az abból kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) támogatására is számíthat az SPÖ kezdeményezése.

A Faymann által augusztus végén közzétett és holnap megvitatandó javaslatcsomag értelmében eltörölnék a főiskolai tandíjat, megemelnék a családi pótlékot és az otthoni ápolási támogatást, meghosszabbítanák a nehéz fizikai munkát végzőkre vonatkozó nyugdíjkedvezményeket, ezenkívül megfeleznék az élelmiszerekre kivetett áfát.

A parlamenti elfogadáshoz a 183 képviselőből legalább 92-nek kell támogatni a tervezetet. Az SPÖ a maga 68 szavazata mellett az áfacsökkentésben bizonyosan számíthat az FPÖ-re és a BZÖ-re, a tandíj eltörlésénél a zöldek és az FPÖ támogatására, míg az ápolási támogatás emelését valószínűleg a 66 képviselői hellyel rendelkező ÖVP-nek is helyeselnie kell, ha nem akar szembehelyezkedni szavazótáborának egy jelentős szeletével.

Az ÖVP kedden beindított választási kampánya válaszképpen Faymannt állította a verbális támadások középpontjába – írja a Die Presse. Wilhelm Molterer néppárti kancellárjelölt és pártelnök grazi kampányindító beszédében baloldali populizmust emlegetett, és kétségbe vonta ellenfele szavahihetőségét. Molterer korábban azt is a baloldal szemére vetette a parlamenti javaslat kapcsán, hogy egyoldalúan felmondta a nagykoalíciós partnerek azon egyezségét, amely szerint a közös ciklus lejártáig nem szavaznak egymás ellen a törvényhozásban.

A két nagy párt közötti különbség most is minimális: az SPÖ támogatottsága 26, míg az ÖVP-é 25 százalék. Bonyolítja a képet, hogy a múlt keddi televíziós vita után nyilvánvalóvá vált: kicsi az esélye, hogy a konzervatívok szövetséget kössenek a 17 százalékon álló jobboldali szabadságpárttal. Ugyanakkor az is érdekes, hogy a koalíció felbontásának júliusi bejelentésekor az SPÖ még valószerűtlennek nevezte az együttműködést az ÖVP-vel Molterer vezetése alatt, ugyanakkor Faymann a múlt héten már ennek a lehetőségét sem zárta ki.

Mindeközben a Strabag Építő Zrt. cáfolta a Profil című osztrák hetilapban megjelent állításokat, amelyek szerint a cég jelentős kenőpénzeket fizetett magyarországi pártoknak különféle állami megbízások elnyeréséért. A vállalat szerint a két évvel ezelőtti vádak újbóli felmelegítésének az az egyetlen magyarázata, hogy választási kampány van Ausztriában, és a Strabag AG igazgatótanácsának elnöke a Liberális Fórum egyik meghatározó vezetője is.

A magyarországi Strabag-cégek 2003 januárjától napjainkig 518 közbeszerzési eljárásban közel 457,4 milliárd forint értékű megbízást nyertek el.

övp választások spö Molterer faymann Ausztria
Kapcsolódó cikkek