Közélet

"Pszichiáterek, ne öljétek meg gyermekeinket!" Szcientológus-tüntetés Prágában

Több százan vettek részt a szcientológusok által szervezett prágai felvonuláson a 14. pszichiátriai világtalálkozó alkalmából szombaton.

A menetet a szcientológiai egyház egyik 40 évvel ezelőtt alapított szervezete rendezte. A szcientológusok nem hisznek az elmebetegségekben és úgy vélik, a pszichiátria megsérti az emberi jogokat - írja a Prague Daily Monitor.

A tömeg hangosbemondókkal és sípokkal vonult a prágai Kongresszusi Központhoz, ahol több nyelven is elordították: „Pszichiáterek, ne öljétek meg gyermekeinket!”

„A célunk, hogy meggátoljuk a hiperkinetikus zavarokkal küzdő gyermekek gyógyszeres kezelését – a készítmények mellékhatásai szörnyűek” – mondta Zbynek Svadba szervező. A szcientológusok szerint ilyen betegség (ADHD – Attention-deficit hyperactivity disorder) nem is létezik.

A tüntetők cseh és angol feliratú pólókat viseltek, melyeken például az állt, hogy „az antidepresszánsok felébresztik a gyermekek és fiatalok öngyilkossági hajlamát”. Tüntetőplakátjaik feliratai számos nyelven követelték a pszichiáterektől, hogy „hagyják abba gyermekeink pszichofarmakológikus doppingolását”, vagy hirdették, hogy „a pszichiáterek gyógyszerei gyilkolnak”.

A mintegy 500 tüntető közül többen országuk zászlaját is magukkal vitték: hollandok, olaszok, németek, osztrákok, szlovákok és magyarok.

Prága szcientológia pszichiáter adhd
Kapcsolódó cikkek