Közélet

Zarándokúton Stephen Hawking! Videó!

Motoros székében megtette a híres zarándoklat egy részét a spanyolországi Compostelában Stephen Hawking világhírű brit fizikus, csillagász, aki se mozogni, se beszélni nem tud. A város egyetemétől Stephen Hawking megkapja a Fonseca-díjat.

Kísérője, egyik lánya szerint Hawking rendkívüli izgalommal várta a reményért, az igazságosságért, és szeretetért vállalt utat – írja a Hírszerző.


Stephen Hawking 1978-ban az elméleti fizikában elért eredményeiért Albert Einstein-díjat kapott. Fő kutatási területei az elméleti kozmológia és a kvantumgravitáció. Jelentős munkái jelentek meg, melyekben a fekete lyukak és a termodinamika közötti összefüggéseket vizsgálja. Rávilágított, hogy a fekete lyukak nem léteznek örökké. Ezt az elméletét 2004 júliusában visszavonta, majd újból elfogadta. Íróként is kiváló, több tudományos könyve lett bestseller élvezetes, szellemes, közérthető stílusa miatt.

A 66 éves Stephen Hawkingot 21 éves korában, röviddel első házassága előtt támadta meg a gyógyíthatatlan, úgynevezett motoros neuronbetegség, aminek következtében fokozatosan lebénult egész teste. Betegségének első tünetei akkor jelentkeztek, amikor beiratkozott Cambridge-be.

Akkoriban orvosai azt jósolták, hogy nem fog 2-3 évnél tovább élni. 1985-ös tracheosztomia-műtéte óta beszédszintetizátorral kommunikál. Tolókocsiján található számítógépét egy olyan eszközzel irányítja, amit fej- és szemmozdulatokkal is vezérelhet.

hawking fizikus zarándok compostela
Kapcsolódó cikkek