Közélet

"Akár kajánkodhatnék is" - Gyurcsány a nemzeti csúcsról

A miniszterelnök mai blogbejegyzésében Nicolas Sarkozy és George Bush találkozójának példáján keresztül az államfő megnevezése nélkül utasítja el Sólyom László ellenérveit a nemzeti csúccsal szemben.

Akár kajánkodhatnék is, hogy ezzel a csúccsal a szóban forgó elnökök "nyilvánvalóan" csak el kívánják mosni a felelősséget, és epés megjegyzésekkel élhetnék – céloz Sólyom László nemzeti csúccsal kapcsolatos álláspontjára a kormányfő annak kapcsán, hogy Nicolas Sarkozy és George Bush megállapodást kötött egy nemzetközi csúcstalálkozó megrendezéséről.

Leszögezi: szerinte a nemzeti csúcs önmagán túlmutatóan is sikeres volt. Mert az nem kétséges, önmagában is fontos, hogy az ország vezetői egy ilyen helyzetben konzultálnak. Mint írja, ez fontos, megkerülhetetlen, de kiderült még valami: a munkáltatókat, munkavállalókat képviselők, a szakértők túlnyomó többsége, sőt, a parlamenti pártok többsége is, azaz, ha úgy tetszik, a Fideszen kívül mindenki azt mondja, hogy a stabilitás érdekében összefogásra és kompromisszumokra van szükség.

A miniszterelnök szerint a legnagyobb ellenzéki párt viszont azt mondja, nincs értelme az együttműködésnek, ha az általa elképzelttől különböző irányba akarunk menni, együttműködés akkor van, ha mindenki őket követi. Na de ez nem együttműködés, ez inkább diktátumnak hangzik.

Hozzáteszi: a munka ezzel nem fejeződött be, keresni kell az együttműködés legjobb formáit a Parlamentben és máshol. Az adott helyzetben sok mindenen változtatni kell, de leginkább azon, ahogy az ország vezetői képesek legyenek együttműködni – zárul a miniszterelnök bejegyzése. 

Gyurcsány miniszterelnök Sarkozy Fidesz nemzeti csúcs Bush
Kapcsolódó cikkek