Közélet

"Gyurcsány politikai céljai eléréshez akarja felhasználni a kezdeményezést" – Szent-Iványi az SZDSZ-ről

Az SZDSZ Országos Tanácsának új elnöke szerint bár az MSZP ennek ellenkezőjét érezte, az SZDSZ kevésbé tudta érdekeit érvényesíteni, mint koalíció partnere. Szent-Iványi szerint nem tudtak vigyázni arra sem, hogy az identitásuk ne oldódjon fel.

Az SZDSZ Országos Tanácsának hétvégén megválasztott, új elnöke a Heti Válasznak adott interjújában kifejtette: a koalíció időszakában az SZDSZ nem tudott vigyázni arra, hogy identitása ne oldódjon fel és mosódjon össze a szocialistákéval. Bár az MSZP úgy érezte, ők irányítanak, valójában a koalíciós partnernél kevésbé tudták érdekeiket érvényesíteni.

Hozzátette: célja, hogy markáns liberális párttá tegye az SZDSZ-t, amely ellenzéki pártként viselkedik és nem tolódik el  túlzottan egyik pólus felé sem. Arra a feltevésre, miszerint Gyurcsány Ferenc az SZDSZ ellen is felhasználta a Chartát, Szent-Iványi úgy reagált: senkinek nem tiltották meg, hogy csatlakozzon, Demszky Gábor is magánemberként írta alá a dokumentumot. A legtöbb SZDSZ-es átlátta, hogy a miniszterelnök politikai céljai eléréshez akarja felhasználni a kezdeményezést.

Az előrehozott választásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: egy elhúzódó kampány most nem időszerű, a Fidesz által nyújtott alternatíva pedig számukra nem elfogadható, ezért nem támogatják az ötletet. Hozzátette: a költségvetést akkor fogadják el, ha az a Kóka János által előterjesztett formában módosul. Szent-Iványi leszögezte: ellenzéki párt lévén senki nem kényszerítheti az SZDSZ-t arra, hogy kompromisszumot kössön. Az Országos Tanács elnöke egyetértett Tölgyessy Péterrel abban, hogy a liberális párt a szabadságharcát vívja. Arra a felvetésre, hogy idővel "beállnak a sorba", Szent-Iványi úgy válaszolt: "várjuk k a végét."

SZDSZ koalíció MSZP költségvetés Szent-Iványi
Kapcsolódó cikkek