Közélet

Jelentse feljebbvalóinak, ha korrupciót tapasztal - Terápia Medvegyev-módra

Reménytelen a korrupcióellenes harc helyzete Oroszországban, de a kérdés nem is annyira komoly - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentátora.

Kerstin Holm idézte Medvegyev elnököt, aki a korrupcióellenes harccal foglalkozó tanács tagjai előtt olyan súlyos betegségnek nevezte az egyre növekvő kenőpénzes ágazatot, amely szétrágja az orosz gazdaságot, és bomlasztja a társadalmat.

Ám terápiaként Medvegyev nem a bürokrácia leépítését és annak független ellenőrzését rendelte el, hanem arra kötelezte a hivatalnokokat, hogy korrupciós eseteket a feljebbvalóiknak jelentsék, aki pedig karriert akar váltani, és a magángazdaságban elhelyezkedni, az szerezze be a felettesek jóváhagyását.

"Nem minden korrupcióellenes harcot látnak szívesen" alcím alatt a német kommentátor megemlítette Inna Jermoskina moszkvai ügyvédnő esetét, aki évek óta gyűjt a korrupcióról és a nepotizmusról szóló terhelő anyagot, amelyet a közjegyzői engedélyek kiadása során szerzett. A jogásznőt kéttucatnyi rendőr látogatta meg, akik a dokumentumgyűjteményét elkobozták. Medvegyev elnöknek a korrupció elleni harcra történt felhívása után Jermoskina asszonyt megvádolták azzal, hogy egy lakásprivatizáláshoz kapcsolódó bűnöző szervezet élén áll. A jogásznőnek meg kell tanulnia - hangzott el a razzián -, hogy fontos embereknek nem szabad a lábukra hágni.

FAZ Oroszország korrupció
Kapcsolódó cikkek