Ismeretes, hogy az MSZP-frakció vezetője levélben kérte a helyzet tisztázását, hogy miért és meddig nem vesz részt a Fidesz és a KDNP a nemzetbiztonsági bizottság munkájában.

Simicskó István azt mondja, bármikor lemond a bizottsági munkáért járó pótdíjról. A nemzetbiztonsági bizottság kereszténydemokrata elnöke arra a kérdésre, hogy nem éreznek-e lelkiismeret furdalást, amikért a bizottság ülésein hónapok óta nem vesznek részt, de a pénzt felveszik, azt mondta: "Én érzem ezt a morális nyomást. A képviselőknek az illetményét automatikusan utalják. Azt lehet kérni, és ezt én szóban meg is tettem, de ha gondolja, én ezt írásban is megteszem, hogy nyugodtan vonják le. Az utóbbi időszakban jótékonysági felajánlásokat tettem, legutóbb például gödemesterházi római katolikus templom újraépítésére is. Hogyha a házbizottság vagy az elnök asszony úgy dönt, akkor bent hagyom az Országgyűlésben, és akkor lesz jelentősebb reprezentációs kerete az Országgyűlésnek."

A képviselő azt mondja: elnöki feladatainak csak 20 százalékát nem végzi el, a többit igen, hiszen a háttérben dolgozik.