Közélet

Szent-Iványi: "Az igazság pillanata már nincs messze"

Az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke szerint az adótörvények és a költségvetés megszavazásakor kiderül, ki tart ki a kisebbségi kormány mellett. Személy szerint nem lát estélyt támogatható MSZP javaslatra.

Szent-Iványi István a HVG-nek adott interjújában elmondta: a liberálisok ma is megosztottak, de nem aszerint, hogy ki támogatja Kóka Jánost és ki Fodor Gábort, hanem aszerint: hogyan viszonyuljon a párt az MSZP-hez. Mint mondta, többen külső támogatást tartananának hasznosnak, míg mások markáns ellenállást tanúsítanának, azt azonban, hogy ki melyik pozíciót foglalja el, nem árulta el.

Hozzátette: "az igazság pillanata" nincs messze, az adó- és költségvetési törvények elfogadásakor eldől: ki támogatja a kisebbségi kormányt esetleg azért, mert félti az SZDSZ-t az előrehozott választásoktól. Személy szerint csak egy markáns változásokat hozó adómegállapodást fogadna el, erre pedig jelenleg nem lát esély.

A Fidesz javaslataival kapcsolatban Szent-Iványi elmondta: egyelőre nem látnak tisztán, az előrehozott választásokból fakadó félelem egyik oka, hogy nem tudják: milyen programra számíthatnak a Fidesz részéről. Ugyanakkor nem tartotta kizárhatónak, hogy a két párt közötti folytatódó tárgyalások során új kérdésekben is megállapodnak.

Az SZDSZ OT elnöke kijelentette: a liberális párt nem enged az adócsökkentés és a költségvetési plafon terén. Ezek közé tartozik, hogy az esetében 1.7 millióról 3 millió forintos jövedelemre emeljék a minimális határt. Mint mondta, ez jelentős változást hozna és a módosítások elfogadása esetén lenne lehetőség arra, hogy úrjagondolják az állam szerepét a gazdaságban és az újraelosztásban.

SZDSZ kormány Kóka adó Fodor Szent-Iványi
Kapcsolódó cikkek