Közélet

"Alibi testület" az alakuló Magyar Zsidó Kongresszus?

A hét végén megalakul a Magyar Zsidó Kongresszus. A formáció a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége konzultatív testületeként jön létre, munkájában minden hazai vagy határokon túli csoport részt vehet, amely "magyar zsidóként" határozza meg magát.

Az ötlet nem váltott ki osztatlan lelkesedést. Szántó T. Gábor, a Szombat folyóirat főszerkesztője például Új zsidó képviselet kívántatik című cikkében megállapítja, hogy a zsidó kulturális és közélet nagy része a Mazsihiszen kívül zajlik: a jelenlegi képviselet, a támogatások elosztási rendszere aránytalan és méltánytalan.

A Szombat egy másik szerzője, Gadó János úgy látja, a Mazsihisznek azért van szüksége az "alibi testületre", hogy aládúcolja megroggyant legitimációját - írja a Népszabadság.

Köves Slomó rabbi, az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezetője PR-fogásnak minősíti a kezdeményezést, és nem megy el az alakuló ülésre. A kongresszus életre hívásának szerinte egyedül az a célja, hogy a Mazsihisz továbbra is a zsidóság egészét képviselő szövetségként jelenjen meg a közvélemény előtt.

Ténylegesen sosem volt így, de a Mazsihisz másfél évtizedig többé-kevésbé sikeresen játszotta el ezt a szerepet - mondja a rabbi. Az utóbbi években azonban sorra alakultak új zsidó szervezetek, miattuk egyre kevésbé tartható a helyzet.

rabbi kongresszus zsidó Mazsihisz
Kapcsolódó cikkek