Közélet

Fosztogatás és erőszak - Még háromezer békefenntartót küldhetnek Kongóba

Az ENSZ békefenntartó egységeinek irányítója újabb háromezer embert küldene a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol az elmúlt időszakban eszkalálódott a konfliktus a lázadók és a civilek között.

Alain Le Roy szerint a jelenleg az országban állomásozó békefenntartók nem képesek megvédeni a civileket a lázadók és a hadsereg támadásaitól – írja a BBC. Az ENSZ főtitkár tűzszünetet kért, hogy a segélyek eljuthassanak a százezer menekülő civilhez, a békefenntartásért felelős illetékes pedig újabb csapatokat küldene az afrikai országba.

Le Roy szerint hiába a világ legnagyobb szabású békefenntartó akciója a kongói, így is csak tíz ENSZ-katona jut tízezer lakosra.

A jelentések szerint eddig 250 ezer lakosnak kellett elhagynia otthonát a Goma város környékén zajló harcok miatt, amelyek gyaníthatóan az ásványkincsek megszerzéséért törtek ki. A lázadók vezetője, Laurent Nkunda tábornok korábban kijelentette: átvette az irányítást az ország keleti régiójában  A tábornok már tizenkét minisztert is kinevezett az általa önállóként elképzelt közigazgatási egység élére.

Eközben a lázadók ellen harcoló kormány sem kíméli a lakosságot. Az ENSZ szóvivője, Jean Paul Dietrich kijelentette: a kormányerők fosztogatnak és erőszakoskodnak Goma környékén.

A harc arra késztette a szomszédos Angolát, hogy bejelentse: csapatokat küld a kongói kormány megsegítésére. Egyes információk szerint néhány egység már meg is érkezett, az angolai hadsereg jelenléte pedig Ruandában is félelmet okoz – az emberek a harcok szétterjedése miatt aggódnak.

A kongói harcok háttere

Nkunda tábornok állítása szerint azért harcol, hogy megvédje tuszi közösségét attól a hutu csoporttól, amely az 1994-es tömeggyilkosság után hagyta el Ruandát és telepedett le Kongóban. A kormány már többször ígéretet tett arra, hogy megakadályozza a hutuk területhasználatát a térségben, de ennek eddig nem tett eleget.

A lázadókat vezető tábornok hétfőn azzal fenyegetett: az egész országot elfoglalja, ha a kormány nem tárgyal vele. Egy kongói illetékes szerint azonban a kormányzat erre továbbra sem hajlandó.

Joseph Kabilát 2006-ban választották a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökévé. A jelöltet az ENSZ támogatta, a nemzetközi megfigyelők szerint a választás tiszta volt. A legújabb konfliktus augusztusban robbant ki, az ENSZ mindkét harcoló felet háborús bűnök elkövetésével vádolja.

A lázadókat vezető tábornok hétfőn azzal fenyegetett: az egész országot elfoglalja, ha a kormány nem tárgyal vele. Egy kongói illetékes szerint azonban a kormányzat erre továbbra sem hajlandó.

Joseph Kabilát 2006-ban választották a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökévé. A jelöltet az ENSZ támogatta, a nemzetközi megfigyelők szerint a választás tiszta volt. A legújabb konfliktus augusztusban robbant ki, az ENSZ mindkét harcoló felet háborús bűnök elkövetésével vádolja. ENSZ békefenntartók Kongóban -->

Angola kongó háború ENSZ lázadó kormány harc Ruanda
Kapcsolódó cikkek