Közélet

"Magyarország a rasszizmzus és az antiszemitizmus reneszánszának színhelye" - állítja Rosen rabbi

Izrael számára a muszlim világ valójában fontosabb, mint a keresztényeké – állítja a HVG-nek David Rosen rabbi, a vallásközi párbeszéd egyik élharcosa.

Rosen a hetilapnak elmondta, azt kérték vatikántól, hogy a teljes archívum megnyitása előtt ne kerüljön napirendre XII. Pius szentté avatása, mivel a „néma pápaként” is emlegetett Pius második világháborúban betöltött szerepe egyelőre nem tisztázott. XVI. Benedek megfontolás tárgyává teszi a zsidó egyház kérését.

David Rosen szerint a zsidók többségének ma az a véleménye, hogy XII. Pius nem tett meg mindent, amit kellett volna, mivel nem lépett fel a nácikkal szemben. Ha nem is tudott változtatni azon, ami történt, morális kiállása komoly erkölcsi támaszt jelentett volna a zsidóknak és a nácizmus többi áldozatának. Ugyanakkor Pius hívei azt állítják, hogy a Vatikán a semlegessége ürügyén zsidók ezreit tudta megmenteni, és a nyílt tiltakozással csak rontott volna a helyzeten.

Rosen a HVG-nek kifejtette, Izrael számára valójában a muszlimokkal való kontaktus kiépítése fontosabb, mint a keresztényekkel való kapcsolat, mivel Izrael államának jövője elsősorban a muzulmán világgal kialakított viszonytól függ.

Rosen Rabbi szerint Magyarország, Lengyelország és Szlovákia a nacionalizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus reneszánszának a színhelye, de jellemző a nacionalista pártok újjászületése is a posztkommunista társadalmakban. A vallások szerepe ebben a helyzetben az, hogy megtalálják és hangsúlyozzák a közös értékeket.

„Az antiszemitizmus ellen alapvetően kétféle módszerrel: jogi eszközökkel és az oktatás fejlesztésével lehet küzdeni” – mondta David Rosen.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek