Közélet

Szlovák botránymeccs: 16 magyar őrizetben

Békés szurkolásra egyáltalán nem lehetett számítani a szlovák bajnokság egyik legnagyobb rangadóján, mivel internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók segítik majd.

Magyarországról pedig több klub – így a Ferencváros – drukkerei utaznak el Dunaszerdahelyre a helyieket támogatandó. Rendbontásokra már a mérkőzés előtt sor került: a rendőrség több Slovan- és DAC-drukkert állított elő. Gőbl Gábor, aki mintegy ezer magyarországi szurkoló utaztatását szervezte meg, elmondta, hogy a rendőrség őrizetbe vette a találkozóra tartó Romantikus Erőszak nevű együttes tagjait. Ez és a Hungarica nevű banda a mérkőzést követően koncertet tartott volna Nagyudvarhelyen, ezt azonban péntek este lemondták. Gőblt nem engedték be Szlovákiába.

A szlovákiai Új Szó úgy tudja: 13 szurkolót még a meccs előtt előállítottak, 16-an megsérültek, hárman kórházba kerültek. A pozsonyiak a DAC székházát üvegekkel és görögtüzekkel dobálták meg. A rendfenntartó erők közbelépése nyomán több vérző fejű Slovan-drukkert vittek el a helyszínről. A találkozón 1020 rendőr mellett rengeteg biztonsági őr és katona ügyelt a tízezer nézőre. A stadionban több helyen lehetett magyar zászlókat, s Nagy-Magyarországot ábrázoló drapériát látni. Az események hatására szombaton kora este mintegy ötvenen kezdtek demonstrálni a budapesti szlovák nagykövetség előtt. A tüntetők a focimeccsen történtek ellen tiltakozva állították: Dunaszerdahelyen rendőri túlkapás történt. A nagykövetséget a rendőrség kordonnal vette körül, a Stefánia út mindkét oldalát lezárta.

A rendőrök igazoltatásokba kezdtek és azt is vizsgálták, hogy a jelenlevőknél van-e szúró-, vágó- vagy más, a közbiztonságra veszélyes eszköz.

Tizenhat magyar állampolgárt vettek őrizetbe

A szlovák rendőrség szombat esti hivatalos közlése szerint magyar állampolgárságú sérültjei is vannak a futballmérkőzés során történt intézkedéseknek, de egyikük sincs életveszélyes állapotban – közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Mint a közleményben olvasható: még múlt szerdán a szlovák rendőrség arról tájékoztatta a magyar rendőröket, hogy a mérkőzésre nagy számban érkeznek magyar szurkolók is. Erre való tekintettel a BRFK és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megfigyelő tiszteket küldött a rendezvényre. A szlovák hatóságok tájékoztatása szerint 16 magyar állampolgárt – egy embert bűncselekmény, tizenöt embert közbiztonsággal kapcsolatos szabálysértés miatt – állítottak elő, valamennyiüket még szombaton szabadon bocsátják.

16 éve már volt egy attak

Korábban már volt hasonló incidens a magyar szurkolók és a szlovák rendfenntartók között: 1992-ben a Ferencváros Bajnokcsapatok Európa Kupája-selejtezőt játszott a Slovan Bratislava otthonában. Akkor a találkozó 60. percében maszkot viselő kommandósok verték meg a zöld-fehér drukkereket. Furcsaság, hogy akkor a játékvezető nem állította meg a mérkőzést, ezért a játékosok később Fair Play-díjban is részesültek.

Szlovák meccse botrány
Kapcsolódó cikkek