Közélet

Budapesti Olimpia: kerékpárverseny a Fradi-pályán - képek

A fővárosi közgyűlési frakciók ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag álltak ki a 2020-as budapesti olimpia gondolata mögött.

A képviselők előbb megszavazták az olimpiai térségal-kalmassági hatásvizsgálatról szóló határozatot. A tervek szerint a Óbudai-szigettől a belvároson át a Csepel-sziget északi csúcsáig terjedne a Világörökség Dunai szigetek menti Olimpiája. Schmidt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja üdvözölte a döntést.

A Budapesti Olimpia Mozgalom szerint az olimpia felgyorsíthatja azokat a fejlesztési folyamatokat, melyek a Főváros infrastrukturális lemaradásait célozzák megszűntetni. A helyszínek vizsgálatakor két szempontrendszer játszott meghatározó szerepet. Az olimpia szempontjából az, hogy a helyszínek jól szolgálják a Játékok megrendezhetőségét, és biztosítsák a problémamentes lebonyolítást. A későbbi utóhasznosítás és a hosszú távú területi fejlesztő hatás szempontjából pedig olyan helyszíneket találjanak, amelyek nem igényelnek később felesleges beruházásokat. Ahol a befektetett pénzeszköz nem csak a megtérülést, de a terület és a környék felértékelődését is eredményezi.

A mostani koncepció és a hozzá kapcsolódó helyszínek lehatárolási és fejlesztési javaslata a Duna menti olimpia jegyében a Világörökség Dunai szigetek menti Olimpiáját célozza meg oly módon, hogy a Hajógyári-szigettől a belvároson át a Csepel-sziget északi csúcsáig terjedően a Duna jelentse az egyes helyszínek és a kapcsolódó turisztikai szolgáltatások főbb tengelyét. A koncepció kitekint az átmeneti zóna hasznosítására is, így Zugló és Kőbánya közt további helyszínekkel bővülne a fővárosi fejlesztési paletta.

A BOM Egyesület üdvözli a Főváros határozatát

A mostani fővárosi határozat mérföldkőnek számít a hazai olimpiarendezés előkészítésében, hiszen a potenciális rendező város, mint főszereplő vállalt felelősséget, és hozott intézkedéseket hazánk sikeres kandidálásának előmozdítása érdekében. Ha a gazdasági és infrastrukturális helyzet most előnytelen is, mindannyiunk közös érdeke, hogy helyzetbe hozzuk utódainkat. Így amikor a pályázat lehetősége reálissá válik, akkor egy szisztematikusan előkészített és átgondolt pályázati anyagot nyújthatunk majd be. A BOM civil szervezet ezért fontos előrelépésként értékeli, és üdvözli a Főváros Közgyűlésének vonatkozó mai döntéseit.

MOB olimpiai mozgalom BOM olimpia
Kapcsolódó cikkek