Közélet

Sztálint választották volna a "legnagyobb orosznak"

Egy orosz televízió szavazást indított, hogy megtalálja, kit tartanak nagyra az orosz polgárok. Több mint 50 millióan szavaztak, az eredmény szerint pedig Sztalint értékelik a harmadik legjelentősebb személyiségnek.

Az egyik legnagyobb orosz televízió, a Rossiya szavazásán több mint 50 millióan nyilvánítottak véleményt e-mailben, sms-ben vagy telefonon – tudósít a BBC. A csatorna arra kereste a választ, kik a "legnagyobb oroszok". Az eredmény érdekes: a tizenharmadik században az ország egyben tartásáért küzdő Alekszandr Nyevszkij győzött. A második helyett az 1911-be meggyilkolt Pjotr Sztolipin miniszterelnök kapta meg, aki a mezőgazdasági reform vezetőjeként szerzett hírnevet II. Miklós cár uralkodásának ideje alatt. A harmadik pedig nem más, mint Sztálin.

A BBC tudósítója szerint a diktátor hónapokig első helyen állt a népszerűségi listán, egészen addig, amíg az orosz televízió munkatársa meg nem kérte a nézőket, hogy szavazzanak másra. Nyikita Mihalkov filmrendező, a verseny egyik bírája úgy nyilatkozott: itt az ideje, hogy komolyan mérlegeljék, mi Sztálin népszerűségének oka. A BBC riportere úgy látja, az elmúlt időszakban érezhető Sztálin rehabilitálásának szándéka, méghozzá a legmagasabb politikai körökből.

Nyevszkij Miklós cár Sztolipin Sztálin
Kapcsolódó cikkek