Közélet

Izrael még Obama beiktatása előtt kivonul Gázából

Izrael még Obama kedd délutáni beiktatása előtt befejezi gázai kivonulását - vázolták fel izraeli politikai források a tervezetet.

Így akarják elkerülni, hogy azonnal feszült viszonyuk alakuljon ki az új amerikai elnökkel. A fegyverszünet mai, harmadik napján az ENSZ főtitkár, Ban Ki-moon Gázába utazik, hogy személyesen bizonyosodjon meg a 22 napos izraeli támadás pusztításáról - írja a Reuters. Izraeli hivatalnokok szerint Ban Dél-Izraelbe is ellátogat.

Az izraeli csapatkivonások jelenleg is folyamatban vannak. Obama beiktatására helyi idő szerint délben, közép-európai idő szerint este hatkor, izraeli idő szerint este hétkor kerül sor. A legújabb gázai vérontásban 1300 palesztint öltek meg; az épületekben és az infrastruktúrában palesztin statisztikusok szerint 1,9 milliárd dollár kár keletkezett. A Hamász közleménye szerint 5000 otthon, 16 kormányzati épület és 20 mecset semmisült meg, további 20 ezer ház megsérült. Izraelnek meghalt tíz katonája, három civil a Hamász rakétatámadásainak esett áldozatul.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök sikeresnek ítélte a katonai akciót.

Az Egészségügyi Világszervezet genfi ülésén elmondták: egészségügyi katasztrófa fenyeget Gázában.

Szaúd-Arábia 1 milliárd dollárt ajánlott fel az övezet újjáépítésére.

Mindeközben két kisgyerek meghalt, amikor egy fel nem robbant löveggel játszottak.

Izrael Gáza Hamász Ban Ki-moon
Kapcsolódó cikkek