Közélet

Jó üzlet EP-képviselőnek lenni

Havi csaknem 7500 euró üti majd az idén megválasztandó EP-képviselők markát. Ez mai árfolyamon csaknem kétmillió forint, vagyis jó félmillióval több, mint amennyi tiszteletdíjat - a nyelvpótlékot is figyelembe véve - Magyarország jelenlegi uniós reprezentánsai kapnak - írja a Népszabadság.

Az Európai Parlament még 2005-ben fogadta el azt a határozatot, hogy egységesíteni kell a képviselők javadalmazását, ám az új szabályok csak az idei választás után lépnek hatályba. E változás oka, hogy a fizetést eddig a tagországok határozták meg, és jelentős különbségek alakultak ki - írja a lap.

Az EP-képviselőknek nem kell a nem egészen 7500 euróval beérniük, bár a jelenlegi szabályozáshoz képest a következő ciklusban kétségkívül rosszabbul járnak. Megszűnik ugyanis az utazási átalány, így nem kapják meg automatikusan az első osztályú jegy árát akkor is, ha fapadossal repülnek. Az új rendszer szerint már csak a tényleges költségeket térítik meg, tehát nem elég, ha bemutatják a beszállókártyát. Ám sajnálni nem kell őket, mert az idén havi mintegy négyezer eurós (több mint egymillió forintos) általános költségtérítés - amit az itthoni kiadások fedezésére, például iroda fenntartására biztosítanak - megmarad. Nem vonják meg az asszisztensek foglalkoztatására rendelkezésre álló körülbelül havi négymillió forintnyi keretet sem, bár mostantól - a kilátásba helyezett szigorúbb ellenőrzés okán - talán nehezebb lesz ezt a pénzt például a házastárs "alkalmazására" fordítani.

Európai képviselőnek lenni más okból is főnyeremény. Elég csupán egyetlen ciklust kihúzni, és a honatya/honanya máris biztosította a nyugodt nyugdíjaséletet. Minden teljes esztendő után ugyanis a képviselői tiszteletdíj 3,5 százalékát kitevő jár, ami azt jelenti, hogy öt brüsszeli év 17,5 százalékot, tehát havi majdnem 1300 eurót ér majd - ami több mint 330 ezer forint -, ha betöltik a 63. életévüket.

képviselő parlamenti tiszteletdíj európai illetmény EP
Kapcsolódó cikkek