Közélet

Maffiaklubok a Facebook-on - Példaképek?

A Facebook közösségi site-on az olaszországi fiatalok körében egyre elterjedtebbek a maffia rajongói klubok. Aktivista szervezetek próbálják felvenni velük a harcot és megváltoztatni a fiatalok gondolkodását ezen a téren.

Maffiaellenes aktivisták hétfőn hívták fel arra a figyelmet, hogy rengeteg fiatal találja vonzónak és isteníti a Facebook közösségi oldalon a Cosa Nostra bűnszervezet hírhedt vezetőit.

Rajongói klubjai vannak olyan gengsztereknek, mint Bernardo Provenzano, akit 2006-ban tartóztattak le, miután közel négy évtizedig hajtott végre bűncselekményeket. Külön klubja van Toto Riina-nak akit 1993-ban fogott el a rendőrség, miután 24 évig volt az olasz alvilág egyik meghatározó személyisége - adta hírül a Reuters.

"Az nyugtalanít minket, hogy a fiatalok rátapadnak ezekre az oldalakra, és hamis ideálképeket állítanak maguk elé, így a későbbiekben ők is könnyen bűnelkövetőkké válnak" - közölte Tonio Dell''Olio a Libera maffiaellenes csoport vezetője. Az olasz országos lap előző héten írt a Facebook-ról, az olaszországi elöljárók pedig azt szeretnék elérni, hogy a közösségi oldalon, aki csatlakoztatja magát ezekhez a klubokhoz, azokat meg kéne vizsgálni bűnsegédlet és bűnrészesség vádjával. Egyes maffiaellenes civil szervezetek ezen csoportok törlését vagy cenzúrázását követeli, Dell''Olio azonban ezt nem tartja jó ötletnek.

"Nem hiszem, hogy népszerűbbé teszi a csoportunkat, ha erre kerül sor. Úgy kell felvenni a harcot a kétes rajongói klubok ellen, hogy másfajta példaképeket mutatunk a fiataloknak" - tette hozzá Dell''Olio.

Bernardo Provenzano Tonio Dell'Olio Facebook
Kapcsolódó cikkek