Közélet

Egy millió dollár tanácsadásért - Ki lesz a CIA új elnöke?

A Kongresszus ma hallgatja meg Leon E. Panettát, Barack Omaba jelöltjét a CIA elnöki posztjára. A demokrata kormányzati háttérrel rendelkező Panetta vizsgálatakor a legérdekesebb az az egy millió dollár, amelyet az elmúlt évben tanácsadóként keresett.

A volt kaliforniai képviselő a Clinton kormányban is dolgozott, a Washington Post szerint meglepetés okozott, hogy Barack Obama éppen őt jelölte a kémszervezet vezetésére. Panetta vagyonnyilatkozatát a kongresszusi meghallgatása előtti esetén hozták nyilvánosságra. Ebből kiderül, hogy a tavalyi évben egy tucat cégnek dolgozott tanácsadóként és összesen egy millió dollárt keresett. Olyan cégekkel is üzleti kapcsolatos tartott, mint a Carlyle Group vagy a Merrill Lynch.

Obama szóvivőjének tájékoztatása szerint a legnagyobb, egyösszegű kifizetés a Kaliforniai Állami Egyetemtől érkezett Panetta számlájára, többek között egy az olvasást népszerűsítő program kidolgozásáért. "Beszédeket tartott, részben ebből élt" – összegezte egy neve elhallgatását kérő washingtoni illetékes.

A Szenátus külön vizsgálatot folytat az EduCap nevű, diákhitelezésre szakosodott szervezettel kapcsolatban, különös tekintettel Panetta céggel fenntartott kapcsolataira. Az EduCap kapcsán az adóhatóság is vizsgálódik, a helyzet érdekessége, hogy a céget kapcsolatba hozták a kormányzati tisztségtől visszalépő Tom Daschle-lel is.

Daschle Obama tanácsadás elnök CIA panetta kém
Kapcsolódó cikkek